donderdag 24 december 2015

Honger en dorst naar diepgang en zingeving - het is gedaan met de pure ratio. Maar wat nu?

Coaching was ooit bedoeld om mensen beter te doen functioneren op hun werk. Om meer te produceren, sneller te handelen en dus meer om te zetten. Een rationele aanpak met geld als het uiteindelijke doel, of preciezer gezegd de winst van de organisatie. Doet de werknemer niet meer wat je als werkgever commandeert, dan moet je iets anders verzinnen: coaching.

Verplichte kost 

Intussen weten we hoe die coaching zich als een (beschaafd gezegd) inktvlek heeft uitgebreid en geïnfiltreerd is in alle hoeken en gaten van ons leven. Een parallel valt te trekken met mindfulness, dat - net zoals coaching - zelfs steeds meer verplichte kost begint te worden. Niet alleen op het werk, maar ook voor je psychische en fysieke gezondheid, voor je sociale contacten, en voor die schijnbaar nieuwe vraag in het moderne westerse leven: hoe geef ik mijn leven zin?

Geraakt worden 

Door af en toe iets anders te ervaren dan stress, dan dagelijkse lijstjes, dan rekensommen over de maandelijkse kosten. Ook net effe iets anders dan gewone liefde, ontroering of verdriet. 'Geraakt worden' noemt men dat in coachingsland graag. Ik denk dan altijd aan een tik of een klap voor je kop, maar het is anders bedoeld. Diep geraakt worden, in je ziel, zeg maar.

Kerst?

En nu hebben we allemaal Kerst gevierd, en zoeken we nog een tandje harder naar dat iets dat ons raakt. Duiken we toch nog even in die vergeten Bijbel in de kast, zoeken we toch nog even op hoe het zat met die drie wijzen uit het oosten. En wat was een kribbe ook alweer? Oja, een voederbak, dat staat in die nieuwe vertaling.

Teksten 

Dat onze hele cultuur vergeven is van Christelijke taal en symbolen waren we tijdens onze mindfulnessrozijn en provocerende coachingssessie even vergeten. Dat er eeuwenlang mensen naar aanleiding van de geboorte van Christus teksten hebben geschreven die om het maar even zo te zeggen: echt raken - dat weten de meeste mensen niet.

Gelukkig zijn er wel vertalers en wetenschappers die deze teksten voor ons toegankelijk houden en mooi opnieuw uitgeven en inleiden. Een voorbeeld daarvan is: Regel. Richtsnoer voor monastiek leven door Benedictus van Nursia. Rond 520 na Christus geschreven. Leesbaar en ... rakend.

Vertaling: Vincent Hunink 
Uitgeverij Damon, Budel 2014
€ 27,90

Binnenkort meer over dit boek op Zinweb 

_____________________________________________________________________________

Mirjam.nu biedt snelle en effectieve e-coaching en internettherapie aan bij persoonlijke issues. Met de Mindful Analysis-methodiek voel je je binnen een paar dagen stukken beter. En alles gaat gewoon via email.

Leg hier direct vrijblijvend je vraag aan haar voor en je ontvangt snel een reactie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten