Als volwassen mens heb je er vast wel eens mee te maken gehad: een gebeurtenis of een hele reeks. Je huwelijk kapot, je baan of business naar de filistijnen, je ouders overleden, nog veel ergere dingen of alles door elkaar kunnen ervoor zorgen dat je staat te wankelen op je benen, dat je niet meer weet wie je bent en je oriëntatie ver te zoeken is.
Wat bedoelen we met dat woord oriëntatie? Dat je wel ongeveer weet wat je elke dag te doen staat, dat je een idee hebt over wat goed en kwaad is, en dat je een bepaalde richting voor ogen hebt.
Het goede is hierbij vooral belangrijk: je hebt gekozen voor een bepaalde levensstijl, voor mensen om je heen, voor spullen wellicht ook waarvan je denkt: ja, dat is goed. Dat is voor mij van waarde en daarmee wil ik me verbinden.
Vandaar misschien dat nieuwe intussen hyperige woord ‘verbintenis’ of ‘verbinding’ waar we almaar mee bestookt worden? Het lijkt erop dat we vanuit ons ‘ik’ of ‘zelf’ iets moeten aangaan met iets of iemand anders, maar misschien is dat nu net niet de oplossing.
Vooral omdat we dat al zoveel doen. In het echt, op social media, overal verkondigen we toch onze meningen, vertellen we onze verhalen? Nee, wat misschien het grootste probleem is, is dat we niet meer weten wat dat ‘goede’ is om te doen. En dat er niet eens zoveel hoeft te gebeuren om totaal gedesoriënteerd te raken.
Hoe kun je rustig bedenken, of voelend onderzoeken wat het ‘goede’ is, wat zijn waarden en betekenissen waar je je echt mee wilt verbinden? Iedereen roept maar wat, rommelt maar wat aan, anything goes, iedereen heeft een eigen godsdienstje of religie’tje.
Wat te doen?
Eerst beseffen dat je het niet weet. Dan wachten en intussen iets gaan doen wat je nuttig lijkt. Geestelijk en lichamelijk in actie komen, zonder je ergens op te richten. Neem de ruimte.
gebeurtenissen waardoor je leven compleet overhoop is gehaald. Je bestaan trilt op zijn grondvesten, de grond is onder je voeten verdwenen, je zweeft in het niets.
_________________________________________________________________________________
Mirjam.nu Mindful Analysis
biedt kortdurende e-coaching en internettherapie aan voor
loopbaanvragen, relatieproblematiek en psychische klachten. Binnen een
week resultaat (wordt deels vergoed door de zorgverzekeraar).
drs.
Mirjam Windrich is coach en psychosociaal therapeut. Haar praktijk
bevindt zich in Amsterdam-Zuid. Neem voor een afspraak of meer
informatie contact op via info@mirjam.nu
Geen opmerkingen:
Een reactie posten