dinsdag 10 november 2015

Egoloze professionaliteit - wat doet het ego in de therapie?

Voor een therapeut is er weinig zo leuk als over therapie lezen en zo lees ik soms iets ouds, soms iets nieuws, en soms iets dubbel. Het laatste geldt niet voor het boek dat ik nu lees: Therapie als geschenk van Irvin D. Yalom, een wereldwijd geprezen therapeut uit Amerika. Waarom ga ik dit niet herlezen? Omdat het boek alleen maar over Yalom gaat. Hier en daar geeft hij voorbeelden van cliƫnten en hun vragen en problemen, maar het merendeel van het boek gaat over wat hij zelf heeft gedaan en heeft gezegd. Het moet een therapeutisch proces voor hem zijn geweest, het schrijven van dit boek.

Helpen

Niet dat er geen knappe inzichten en leerzame passages in dit boek staan, integendeel. Maar het feit dat niet alleen Yalom, maar heel veel meer coaches en therapeuten en anderssoortige hulpverleners boeken vanuit hun eigen ervaring schrijven, geeft te denken. Over de onmogelijkheid van deze beroepen misschien wel. Want de beroepen suggereren dat je naar zo iemand toe kan om geholpen, begeleid, ondersteund weet-ik-veel-hoe-men-dat-allemaal-noemt te worden. Het woord ’helpen’ mag je geloof ik niet meer gebruiken omdat dat te denigrerend zou zijn. Alsof niet ieder mens zo nu en dan eenvoudigweg hulp nodig heeft. En dan is het de vraag, als het om geestelijke en psychische nood gaat, of je dan naar iemand toe moet die beweert zo’n beroep te hebben.

Ego-loze professionaliteit

Waar wil ik naartoe? Naar de vraag in hoeverre coaching en psychotherapie niet een zichzelf uitgeroepen en in stand houdende bezigheid van een beroepsgroep is (ook al willen de leden van die groep dat er onderscheid wordt gemaakt tussen therapeuten, coaches, counsellors en ga zo maar door). Ik geloof zeker dat er zoiets bestaat als een diepe roeping en bijbehorend talent om de ander geestelijk bij te willen staan en zich daartoe volledig te ontwikkelen. Zorg voor de ander, vanuit zorg voor zichzelf. Maar dat resulteert in zo goed als ego-loze professionaliteit, volledig gericht op de ander en diens welzijn. Niet in een nooit eindigend zelfonderzoek waarbij er maar een iemand centraal staat: die coach of therapeut (of counsellor, psychotherapeut, etc. etc.). Iemand die het liefst net zo beroemd zou willen worden als Yalom.
________________________________________________________________________________

Mirjam.nu Mindful Analysis biedt kortdurende e-coaching en internettherapie aan voor loopbaanvragen, relatieproblematiek en psychische klachten. Binnen een week resultaat (wordt deels vergoed door de zorgverzekeraar).

drs. Mirjam Windrich is coach en psychosociaal therapeut. Haar praktijk bevindt zich in Amsterdam-Zuid. Neem voor een afspraak of meer informatie contact op via info@mirjam.nu





Geen opmerkingen:

Een reactie posten