Je kunt niet alles worden wat je wilt, je weet gewoon nog niet wat je worden wilt.
Interessante zinnetjes staan er in dit boek, dat overigens al een flinke bestseller is. Het stelt allemaal gerust en trekt de hijgerigheid weg van NLP, van veel coaching, en ook van psychotherapeutische kortdurende interventies. We zijn gewoon mensen die veelal niet weten wat ze willen, wat ze kunnen en wat ze willen worden.
Want wees eerlijk. Waar je nu staat, wat je nu doet, is dat wat je tien jaar geleden had bedacht? Stond dat in je stappenplan na afloop van je eerste coachingstraject? En nog iets dichterbij: wist je gisteren al hoe je je nu zou voelen en wat je nu zou doen? Als dat laatste het geval is, dan is het trouwens misschien juist wel tijd voor een of ander traject...
Denkbeeldige stabiliteit
Ja, daar gaan we vaak vanuit. Dat hetgeen we willen gaan doen plaatsvindt in een wereld die overzichtelijk is, die duidelijk is en waarvan we ons alleen hoeven af te vragen of datgene wat wij willen wel past in die wereld. Om dan uit te vinden dat die wereld er nog niet is, en dat wat er wel is, niet is wat het lijkt. In De Weg wordt daarom aanbevolen om niet al te snel in actie te komen, maar eerst eens te kijken hoe het zit. Van binnen, emotioneel, van buiten: qua mogelijkheden.
In ieder geval doet het me steeds denken aan twee uitspraken die we allemaal kennen, maar waar we maar zelden echt de tijd voor nemen. Tot tien tellen en 'Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet'. Van je afbijten, wraakzuchtig zijn, een ander bedreigen, boos worden om het minste geringste - allemaal dingen die we vandaag de dag niet meer tot de kantoortuin of eettafel behorend beschouwen, maar die gewoon de hele wereld lijken te beheersen.
De Weg? De weg kwijt!
Het is natuurlijk waar: je kunt er alleen wat aan doen als je bij jezelf begint. Helaas hebben veel mensen, ondanks het decennialange opblazen van het ego, nog steeds het gevoel dat zij in hun eentje het verschil niet kunnen maken. En dus blijven ze maar doen wat ze deden, steeds machtelozer, met alle negatieve uitingen en reacties van dien. En zo raak je de weg wel kwijt. Oja, en dan gaan ze mediteren, om het hoofd 'leeg' te maken. Dat schiet ook niet op.
Goed nadenken, goed kijken, goed voelen
Met andere woorden: de dingen checken. Waarom doe ik wat ik doe? Waarom doet de ander dat? Is het wel waar wat ik zeg? Wat zijn de consequenties van mijn handelen? In hoeverre zit ik vast in mijn eigen denkbeelden? Moet ik mijn doelen niet eens herzien, aangezien ze toch niet uitkomen? Of gewoon in het geheel even doelloos, maar in het moment van nu leven en zien wat er is?
En dat niets is wat het lijkt?
Een fijne en verfrissende excercitie. Die schrijvend natuurlijk nog leuker is!
________________________________________________________________________________
Zou
je ook wel eens in alle rust an anonimiteit willen schrijven over je
eigen situatie en de vragen die je hebt? Begin dan meteen en stuur een berichtje. Je kunt direct beginnen met Mindful Analysis - online coaching en therapie door dagelijks schrijven. Na een week ben je alweer stukken verder, beloofd!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten