maandag 23 mei 2016

Rust is niet altijd de beste remedie

Van de week kreeg ik een cliënt in mijn mailbox die oververmoeid was. Ik noem het geen depressie
of overspannenheid, want ik zie de mensen over het algemeen niet. Wel beschreef hij zijn moeheid, en ook waardoor hij dacht dat die veroorzaakt was. Een heel verhaal over teveel administratieve rompslomp in de zorg waardoor men niet meer aan het werk zelf toe komt. Zorgen dus.
Achterlijk

Hij had al veel dingen geprobeerd om de processen te vereenvoudigen, althans voor zij eigen teamleden, maar telkens kregen zij toch weer te maken met de regelgeving die ronduit 'achterlijk' is. Ja, zo kan het dus ook uitgedrukt worden.

Waar is deze man nu zo moe van?

Van het feit dat hij zijn werk niet kan doen.

Komt de man bij de psycholoog. 

Zegt de psycholoog dat hij voorlopig wel moe zal blijven en dat hij maar 's middags een dutje moet gaan doen (hij heeft zich al ziekgemeld). Alsof dat helpt! Ja, eventjes misschien, maar die psycholoog is natuurlijk niet toegerust om te vragen wat deze meneer wil, wat hij wil veranderen, wat zijn eigen diagnose van het hele systeem is.

Nee, de psycholoog moet een diagnose stellen en dan is veelal de remedie: rust. Niet nadenken over hoe het verder moet, niet stilstaan bij het feit dat deze man doodmoe van zijn frustraties is en ook niet echt maatschappelijk betrokken. Uurtje factuurtje. En de man ging zijn dutje doen.

Mensen willen werken 

Na vier weken is hij nog steeds doodmoe en hij gaat schrijven. En ja hoor, er komt weer energie, ondernemerslust en creativiteit. Nadat er alle ruimte voor de frustraties en emoties is geweest.

Mensen willen werken, aan de wereld en aan zichzelf.

Laat dit een goede raad zijn voor raadgevers die zeggen dat je moet 'rusten'.
Zit je ook thuis en weet je niet waar je het zoeken moet?

Stuur dan een berichtje. Je kunt direct beginnen met Mindful Analysis - online coaching en therapie door dagelijks schrijven. Na een week ben je alweer stukken verder, beloofd.Geen opmerkingen:

Een reactie posten