vrijdag 17 juni 2016

De narcistische vrouw - ook weleens de psychopaat genoemd

Google maar eens op 'psychopaat' en 'vrouw' en je weet niet half wat je voor verhalen tegenkomt. Mannen die totaal vertrapt worden, in loophondjes veranderen, trillend van angst door het leven gaan. In ieder geval niet meer worden wat ze hadden kunnen worden, want zij maakt en breekt ze, al naar gelang haar wensen. En reken maar dat vrouwen veel uit de kast kunnen halen om zelfs de meest intelligente, krachtige, ambitieuze mannen volledig te gronde te richten.

'Een plaag' noemde iemand op Twitter ze laatst, die narcistische
vrouwen. Nu vliegt het woord 'narcist' je links en rechts om de oren, zo'n beetje net zo veel als het woord 'mindfulness' dus het is even uitkijken waarvoor je het gebruikt. Daar zijn we dus ook voorzichtig mee, bovendien ben ik zelf vrouw en wil ik noch andere vrouwen, noch de mens in het algemeen afvallen. Want ook voor dat narcisme is een verklaring, veelal in de jeugd te vinden. En dan vaak ook nog wat verder, terug de generaties in.

Hoe dan ook, een gewaarschuwd mens telt voor twee, en zolang je de narciste haar gang laat gaan, denkt ze dat ze goed bezig is. Het gaat per slot van rekening alleen om haar, en dat kan niet anders want ze kan zich niet verplaatsen in een ander. Het woord 'nuanceren' kent ze niet, de wereld wordt beschouwd vanuit een kinderlijk, naïef en vooral wreed perspectief waarin alles ter ere en meerdere glorie van haar moet gebeuren, hoe dom en onbenullig of juist grof en smakeloos ook.

Zo kan de vrouw haar man volledig isoleren van alles wat zij bedreigend vindt. Andere vrouwen, natuurlijk, maar ook zijn eigen kinderen. Vrienden en collega's die hem af en toe een andere blik op het leven verschaffen. Levensgevaarlijk, want alles wat anders is kan leiden tot zijn opstanding. En hij moet laag blijven, zoet, doen wat zij zegt. Intussen manipuleert en complimenteert ze hem op zodanige wijze dat hij denkt dat hij er wel bij vaart, terwijl hij meer en meer verschrompelt tot een schoothondje dat geen waf meer kan zeggen.

Ze kan hem ook pesten, in het openbaar zogenaamd grappige opmerkingen maken waarbij ze hem gruwelijk voor aap laat staan en andere mensen aarzelend concluderen: nou je ziet wel wie de broek aanheeft, daar. Of zielig en zwakjes doen, zijn medelijden en vooral schuldgevoel opwekken want ze doet toch alles voor hem? En hij weet toch waar ze vandaan komt, wat een nare jeugd (zie boven) ze heeft gehad? En hij, zo mooi en zo sterk, hij is echt de enige op de hele wereld die haar kan beschermen! Laten we de seks niet vergeten, daar begint het natuurlijk allemaal mee.

Als het om geld en kinderen gaat, is ze ook handig. Ze windt de advocaten om haar vingers en is in staat de man te beschuldigen - tussen neus en lippen door - van geweld, van verkrachting, van mishandeling, al naar gelang de behoefte van het juridisch apparaat. Een nachtje in een Blijf van mijn Lijf-huis heeft ze er ook wel voor over. Diep lijden, grote drama's, enorme woedeaanvallen, teveel om op te noemen.

En waarvoor?

Dat is het 'm juist. Dat weet ze niet.

Gewoon, alles moet kapot. Uiteindelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten