woensdag 8 juni 2016

Narcist, narcist, narcist... Stelletje narcisten!

Je kunt geen gesprek over de liefde beginnen of ergens valt het woord narcist wel. Het lijkt wel een plaag, al die narcisten. Iedereen kent er wel een en allemaal zijn we er 'allergisch' voor. De een heeft zijn hart eraan opgegeven, de ander zijn - of haar - kapitaal. Hoe dan ook, boosdoeners zijn het, de kwaadaardigheid zelve, een stelletje gestoorden, die narcisten.

Plumpudding 

Ze halen het bloed onder je nagels vandaan, ze zuigen je leeg, je eten je op, ze trekken je ziel uit je systeem en voordat je het weet zak je als een
plumpudding in elkaar. Om als een slaafs knechtje van de narcist weer overeind te komen en alles te doen wat hij - of zij - zegt en wil.

Ze gaan eraan ten onder, die slachtoffers van die narcisten. Op zijn ze. Leeggeroofd. Identiteitsloos, gesloopt. Hun persoonlijkheid vertrapt, hun relaties naar de verdoemenis. Volkomen overgeleverd aan de narcist zijn ze zielloos ten onder gegaan. En nu zijn ze boos.

Charisma, seks en aandacht 

Want je hebt het niet in de gaten, hé, dat gemanipuleer. Dat gedraai lijkt in het begin nog zo charmant. En dat charisma, en die seks, en die aandacht die maar niet op leek te kunnen. Allemaal trucs in de aanloop tot de totale vernietiging dat was het! Best knap ook wel. Want vroeger waren de slachtoffers allemaal hele grote sterke pieten of pietinnen.

Hoe is het mogelijk dat een persoon dat voor elkaar krijgt? 

De grap - hoewel, ok, wrange grap - is dat het toch een samenspel is geweest. Zonder jou of ieder ander kan de narcist per slot van rekening helemaal geen narcist zijn. Het applaus, het meespelen van het verleidingsspel, het onderwerpen naderhand, alles is nodig om de narcist te laten bestaan. Je hebt hem of haar zelf gefaciliteerd te worden wie hij - of zij, haha - is.

Je bent niet schuldig

Niet dat je schuldig bent aan je eigen ongeluk, dat zou ook weer de dingen de verkeerde kant opdraaien zijn. Wel kun je eens nagaan waar je behoefte aan had toen je met de narcist in zee ging. Aan aandacht, aan romantiek, aan aanzien, aan een of ander plaatje? Had het je op dat moment kunnen schelen als iemand tegen je had gezegd: het is een illusie. X - of Y - houdt niet van zichzelf en zal ook nooit van jou houden.

Dat had je niets kunnen schelen, je had liever de illusie

Is een dingetje.

1 opmerking: