donderdag 23 juni 2016

Hoe schrijven je zelfbeeld kan omgooien

Probeer het maar eens, schrijven over jezelf. Hoe zie je jezelf? En op wat voor manier vat je dat in woorden, in zinnen?

Je begint ergens, bijvoorbeeld bij: ik ben een vrouw. Of een man. Dan komt je leeftijd en dan wordt het al saai als je op de geijkte manier door zou gaan (baan, getrouwd of niet, etc.) Dus je pakt het anders aan, want je bent creatief, innovatief en voelt je zo jong als je bent of andersom.

Wat je zojuist hebt gedaan, ja dat ga je beschrijven. Zodat die nog onbekende lezer een beetje een beeld krijgt van wat je zoal doet in je leven. Dan is dat ene dingetje (rondje hardlopen) natuurlijk niet genoeg en bovendien ook saai. Op zoek dus naar iets dat niet verantwoord is, dat niet iedereen doet. Die flirt met die leuke man of vrouw zojuist in de supermarkt. Oh nee, dat is teveel Cosmo.

Iets negatiefs dan. Dat je ook vindt dat de EU maar moet worden opgeblazen, of iets dergelijks. Of dat ze mensen als Wilders zouden moeten negeren, of gewoon Rutte. Nee, je weet niet genoeg over politiek, die carrière heb je al heel lang geleden afgebroken, te weten bij de schoolkrant in de vijfde klas van de lagere school, toen die nog bestond.

Je ouders. Je vader. Ja, dat is een onderwerp. Die man, dat grote voorbeeld voor je, hoe hij ten strijde trok tegen de gevestigde orde van de wetenschap in de jaren zestig, hoe hij vocht voor democratisering en dat wat je daar niet al van mee hebt gekregen in je opvoeding. Intussen ben je al een uur verder en vraag je je af: wat heb ik daar eigenlijk mee gedaan? Ben ik geworden wie ik wilde worden, heb ik wel goed opgelet bij wat ik heb meegekregen?

En je schrijft maar weer verder over wat je nu allemaal zoal doet. Je kunt het toch deleten en daarna een stuk spannender maken. Maar als je je verhaaltje dan toch tot op zekere hoogte af hebt, en je leest het nog eens door, dan zie je het. Ergens heb je de verkeerde afslag genomen. Het verhaal moet worden bijgesteld.

En wel nu.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten