zondag 25 oktober 2015

Ben je bang? Schrijf en doorzie de angst

Afgelopen week hebben de eerste nieuwe studenten Mindful Analysis hun persoonlijk traject doorlopen en nu weten zij ook hoe het werkt. Moeten we het daar nu nog negen dagen lang over hebben, met hopen schrijfwerk tussendoor? Inderdaad, dat is wat we gaan doen. Gelukkig hebben ze er wel zin in want ze hebben ervaren wat een wonderlijke dingen er kunnen gebeuren in zo’n weekje schrijven.

Paar voorbeeldjes:
  • Niet kunnen wachten tot het volgende mailtje met nieuwe vragen eraan kwam. 
  • Zien hoe snel je zelf tot de kern komt, puur en alleen door te schrijven. 
  • Het enorme plezier dat met dat schrijven gepaard gaat. 
  • Zo ontspannen met jezelf bezig zijn tijdens het schrijven maar ook tijdens het afwassen - denkend over wat je gaat schrijven. 
  • Het inzicht dat je al je zorgen echt niet de hele dag in je hoofd hoeft mee te zeulen.
Een belangrijk issue in de besprekingen was ’angst’. Er is veel angst in onze wereld, en dan hebben we het even niet alleen over vluchtelingen. Maar er is angst om te falen, angst om de controle te verliezen, angst om niet goed genoeg te zijn. En het kan ver gaan me die angst, die kan je leven regeren en bepalend zijn voor je gedrag, je relaties en ontwikkeling. Een destructief iets is het, die angst.

Als je erover schrijft en vragen krijgt die je jezelf niet kunt stellen, dan ontstaat er iets anders. Iets waarin je de angst doorziet. Die wordt doorzichtig en krachteloos, voortgekomen uit denkfouten, illusoir.

Er zijn niet zo heel veel dingen waar we echt bang voor hoeven te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten