vrijdag 9 oktober 2015

Hoe werkt het nu als je psychische hulp nodig hebt?

Als je psychische problemen hebt, wil je met iemand praten. Althans, dat was tot voor kort de gedachte.
Dan ging je naar de huisarts en werd je doorverwezen naar een psycholoog en alle kosten werden vergoed. Iedereen vond het belangrijk dat mensen op tijd goed psychische hulp moesten kunnen krijgen en dat leek ook bewaarheid te worden.

Nu is alles anders
Om te beginnen verwijst de huisarts niet meer direct door en bovendien worden niet meer alle kosten vergoed. Daarbij komt nog dat de behandelingen van de psychologen of psychiaters aan bepaalde eisen moeten voldoen. Zo moet het aantal sessies niet al te veel zijn (een jaar in psychotherapie kan niet meer) en de behandelmethode evidence based. Bewijsbaar werkend, zogezegd.

Het gaat om je individuele verhaal

Over dat laatste is het laatste woord nog lang niet gezegd want wie bepaalt of iets bewezen werkend is? Hoe onderzoek je dat? Het gaat om mensen, om altijd gecompliceerde en uiterst individuele beleving, ervaring, verwoording, reacties. De enige die weet of iets werkt, is de cliënt zelf, maar die informatie is altijd verdacht of op z’n minst niet ‘representatief’.

Wonderlijke wereld. 

Hoe dan ook, voor Mindful Analysis heb je geen verwijzing van de huisarts nodig. Bovendien verwijzen huisartsen wel naar ons, omdat ze geloven dat Mindful Analysis werkt. Dat hebben hun patiënten hen namelijk verteld.

Een week schrijven

En Mindful Analysis duurt niet lang, slechts een week. En het is ook niet duur, € 545,- per traject (en de verzekeraar betaalt meestal een deel). Bedenk dat een psycholoog tegen de honderd euro per uur kost, je daar minstens 8 keer naartoe zult moeten, zo'n traject maanden duurt, en tel uit je winst. Bovendien moet je vaak ook nog weken wachten tot je eindelijk je verhaal in de reguliere zorg kwijt kunt.
_________________________________________________________________________________

Mirjam.nu Mindful Analysis biedt kortdurende e-coaching en internettherapie aan voor loopbaanvragen, relatieproblematiek en psychische klachten. Binnen een week resultaat (wordt deels vergoed door de zorgverzekeraar).

drs. Mirjam Windrich is coach en psychosociaal therapeut. Haar praktijk bevindt zich in Amsterdam-Zuid. Neem voor een afspraak of meer informatie contact op via info@mirjam.nu


Geen opmerkingen:

Een reactie posten