maandag 27 juni 2016

Mindful Analysis komt niet uit een laboratorium

De methodiek Mindful Analysis komt niet uit een laboratorium - MA is niet ontwikkeld in een laboratorium, niet getest op muizen of ratten en ook niet samengesteld uit allerlei metingen naar dingen die niet gemeten kunnen worden. Nee, de online coachingsmethode is vooral gebaseerd op de Gulden Regel:

Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

Want als je geholpen wilt worden (laten we gewoon Nederlands blijven schrijven), dan wil je niet in de wachtkamer gezet worden. Je wilt niet op een lijst, of onderzocht worden of jij wel voldoet aan het behandelingsprotocol. Nee, je wilt dat die coach voldoet aan wat jij nodig hebt.

Verder wil je niet weten wie die coach is en wat die niet allemaal in het leven heeft meegemaakt. Je wilt ook niet weten wat die coach belangrijk vindt aan het coachingswerk, anders dan het helpen van andere mensen. Je wilt ook niet in de geur, in de akoestiek, in de levenssfeer van die coach zitten en je wilt ook niet weten hoeveel kinderen, vrouwen, mannen auto's of boeken de coach heeft.

Je hoeft ook niet geconfronteerd te worden met jezelf - dat doe je zelf al genoeg en wat te denken van je omgeving - je hoeft ook niet geprovoceerd te worden. Je wilt serieus benaderd worden. Je hoeft ook niet te weten wat je gedrag voor effect op die coach heeft, dat kun je zelf ook wel raden.

En nee, in deze tijd wil je ook niet meer in de file staan om naar die coach toe te gaan. Zelfs met je schoonmoeder regel je het contact per mail.

Je wilt wat die coach, en ieder ander vermoedelijk, zelf ook wel zou willen: aandacht. Professionaliteit. Concentratie op waar jij je mee bezighoudt, een hulp bij het tot rust komen, bij de dingen op een rij zetten, bij het hernemen van jezelf als je uiteengevallen bent. Beleefdheid, gastvrijheid, veiligheid. Een goed mens dat zich over je ontfermt, maar dat verder van je afblijft.

Dan gaat het goed, dan gaat het snel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten