zondag 15 november 2015

Help, mijn man is verliefd op een ander!

Een tijdje geleden was er in het programma Arena van Thijs van de Brink een moedige vrouw die vertelde over haar echtscheiding nadat haar man haar verteld had dat hij verliefd op een ander was geworden. Het is een soort matter of speech, althans zo lijkt het wel. Het feit dat iemand verliefd op een ander wordt is een rechtvaardiging voor alle ellende die daarop kan volgen. Kan, zeg ik met nadruk want deze mevrouw heeft - ondanks haar eigen shock en verdriet - de zaken goed doorgewerkt en heeft nog steeds een prima relatie met de vader van haar kinderen (hij dus).
Dat kan ook anders gaan, en ook daarover ging dat programma: de vechtscheiding. Daar kennen we intussen allemaal legio voorbeelden van, en hoe vaak is het niet die mededeling: 'ik ben verliefd op een ander', die dat soort modderbaden in gang hebben gezet? Het woord verliefd werkt als een bom, alles wat is opgebouwd ontploft, vliegt in stukken de lucht in en is, eenmaal neergedaald, niet meer te herstellen. 

Maar wat betekent het eigenlijk als je man op een ander verliefd wordt? Dat je niet deugt? Dat wat jullie hebben niet bestaat? Dat hij niet meer van je houdt? Of is de bom meer het feit dat hij (diep) onder de indruk van een ander is? Dat hij haar misschien aanraakt, dingen doet die jullie niet doen? Die bom gaat over angst om te verliezen. Die bom doet jouw ego ontploffen. En dat is vaak te merken ook, want mensen, en vrouwen in het bijzonder, kunnen - om het nog een beetje beschaafd uit te drukken - flink tekeer gaan als ze horen dat hun man op een ander verliefd is.

Punt is dat het niet om jou gaat als je man op een ander verliefd wordt. Maar om die ander. Nou goed, dan een stapje terug: het gaat om hemzelf. Hij voelt dat, hij weet niet wat hem overkomt, hij wordt verscheurd door twijfel en verlangen en het allerergst vindt hij nog dat jij er zo onder lijdt. Maar daar heb jij natuurlijk geen boodschap aan, dus wat hij ook doet, alles is fout. En zij al helemaal.

Helaas kun je verliefd worden niet verbieden. Dat is nog nooit iemand gelukt. Het is wel een teken tot bezinning en onderzoek. Want hoe ging het met jullie de laatste tijd? Gingen jullie nog gelijk op? Misschien dacht je ooit voor elkaar geschapen te zijn, maar zijn jullie dat nog?

Er is een uitgangspositie om goed om te gaan met je eigen emoties in een dergelijk geval en dat is om te beginnen om het hem te gunnen. Die verliefdheid. Dan is er ruimte om er daadwerkelijk iets mee te doen.

Whatever happens next. 
________________________________________________________________________________

Mirjam.nu Mindful Analysis biedt kortdurende e-coaching en internettherapie aan voor loopbaanvragen, relatieproblematiek en psychische klachten. Binnen een week resultaat (wordt deels vergoed door de zorgverzekeraar).

drs. Mirjam Windrich is coach en psychosociaal therapeut. Haar praktijk bevindt zich in Amsterdam-Zuid. Neem voor een afspraak of meer informatie contact op via info@mirjam.nu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten