zondag 1 november 2015

Mindful betekent ook: gewetensvol

Vandaag staat er in NRC Handelsblad een heel stuk over mindfulness en dat dat vooral niet zweverig is. Alsof iemand zich daar tegenwoordig nog druk om maakt: of iets zweverig is. Het is eerder heel vermoeiend als iemand iets vertelt over meditatie of religie en daarbij dan zegt dat het 'echt niet zweverig is'.

Want we weten allemaal intussen wel dat de wereld niet maakbaar is, dat materie niet tot het ultieme geluk leidt en dat hebberds ten val komen (als ze alleen maar geld willen hebben). Massaal zijn mensen op zoek naar nieuwe wegen, nieuwe inzichten en ja, ook nieuwe religies. Hoewel, God kan maar beter wegblijven, die hebben we niet meer nodig. Een beetje praktisch is wel zo makkelijk.

En daar was mindfulness. Meditatie kaalgestript van rituelen en betekenissen, blijft over: stil zitten, ademen en je concentreren op wat je doet. Een hoop zinnen en uitspraken om de boel een beetje te larderen met intellect - et voilĂ . Iedereen doet het en je kunt het op alles loslaten. Het mooie is: alles wordt er beter van. Je voelt je beter, de stress verdwijnt en je functioneert beter.

Alles weer lekker gericht op het 'ik' als het middelpunt van de wereld. Op succes en geluk en waarom zouden we dat materialisme laten gaan als we toch al gelukkig kunnen worden? Dan is dat toch de slagroom op de taart? Met andere woorden: er moeten mensen geweest zijn die een zucht van opluchting slaakten toen meditatie eindelijk wetenschappelijke erkenning kreeg in de vorm van mindfulness: eindelijk, ze gaan het hier ook snappen! Maar helaas, alles wat van elders komt wordt ingezet ter ere en meerdere glorie van ja, daar issie: het neoliberalisme.

Mindfulness betekent ook: gewetensvol. Om je eraan te herinneren dat je weliswaar als 'ik' in de wereld staat, maar dat die wereld eventjes iets groter is dan jij. En dat je verantwoordelijk bent voor wat er in die wereld gebeurt, zeker in de wereld direct om je heen. Het was de bedoeling van de Boeddha (ja, daar komt mindfulness vandaan) dat je juist die wereld helder gaat zien, opdat je er een constructieve rol in kunt spelen.

Hierover, en over nog veel meer, gaat het boek Naar Huis van Ethan Nichtern, verschenen bij Uitgeverij Kosmos en overal te koop!
________________________________________________________________________________

Mirjam.nu Mindful Analysis biedt kortdurende e-coaching en internettherapie aan voor loopbaanvragen, relatieproblematiek en psychische klachten. Binnen een week resultaat (wordt deels vergoed door de zorgverzekeraar).

drs. Mirjam Windrich is coach en psychosociaal therapeut. Haar praktijk bevindt zich in Amsterdam-Zuid. Neem voor een afspraak of meer informatie contact op via info@mirjam.nu


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten