vrijdag 8 januari 2016

Ben jij arbeidsmarkt-proof? Check jezelf als aanstaand zzp'er in de alles is anders-show

Het woord arbeidsmarkt kan zolangzamerhand eigenlijk wel afgeschaft worden. Want het is geen markt waar arbeid wordt verhandeld, eerder maakt de arbeid de markt waarin ongrijpbare dingen als diensten worden verkocht. Mensen zijn geen inwisselbare werknemers meer die door organisaties worden 'ingezet' om maximale winst te kunnen halen. Nee, moderne mensen creƫeren, zijn individueel bezig, ontwikkelen zichzelf in rap tempo en bepalen zelf wel of ze een pensioen opbouwen of niet.

Romantiek

Tot zover in het kort even een schets van waar een mens dat bijvoorbeeld voor zichzelf begint tegenaan kan lopen. Of liever gezegd tegen op zal botsen. Om te beginnen de dagelijkse praktijk: ga je naar een plek waar ook andere mensen werken, die allemaal weer wat anders doen? Over deze flexwerkplekken gaan de meest romantische verhalen de ronde, vooral dat je zo goed samen kunt werken en gebruik kunt maken van elkaars talenten. De jurist helpt jou met het opstellen van een contract en jij maakt een handige upgrade van zijn computer, dat soort dingen.

Kruisbestuiving kan leuk zijn, maar het kan ook leiden tot ad hoc tijdsbesteding waarin de voortgang van je eigen bedrijfje danig stagneert. Maar aan ego-dingen doen we niet, we delen alles: kennis, broodjes, je fiets en ga zo maar door. Heel relaxed allemaal. Ook heel romantisch, trouwens.

Zaaien is oogsten

Of blijf je thuis, hou je de kosten laag en neem je je voor keurige kantooruren te draaien. Want ze zeggen zaaien is oogsten, dus dat moet dan wel gebeuren. Maar wat ga je dan in die kantooruren doen? Ter inspiratie toch maar een wandeling maken? Eerst dat huis opruimen? Sporten om een fitte ondernemer te zijn?

Zelfstandig zijn betekent dat je het ook zelf moet doen. Dat vergt een heel andere instelling dan die van de werknemer die vele volwassenen ook wel eens zijn geweest. Je gaat ergens naartoe en je weet wat je te doen staat. Er is een vrij stabiele sociale omgeving, een soort gezinsvervangend tehuis. Als je je best doet, word je beloond. Als je ziek wordt, wordt er voor je gezorgd. Enzovoort. 

Een ander mens worden. Of juist jezelf 

Zelfstandig zijn betekent iedere minuut van de dag weten en voelen dat je het zelf moet doen. Zelf bedenken wat, voor wie, waarom en hoe. Daarvoor moet je in de wereld staan, dat beseffen en jezelf op de hoogte houden van ontwikkelingen. Het veilig heenkomen, de stolp van de hiƫrarchische organisatie, nee, die is er binnenkort niet of nauwelijks meer.

Je moet bijna een ander mens worden. Voor de een betekent dat: eindelijk mezelf worden!
Voor de ander is het even slikken en zoeken. Maar aanbevelenswaardig blijft het. Vooral omdat die arbeidsmarkt van weleer zo goed als niet meer bestaat.
_____________________________________________________________________________

Zou je ook wel eens in alle rust an anonimiteit willen schrijven over je eigen situatie en de vragen die je hebt? Begin dan meteen en stuur een berichtje. Je kunt direct beginnen met Mindful Analysis - online coaching en therapie door dagelijks schrijven. Na een week ben je alweer stukken verder, beloofd!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten