zondag 13 maart 2016

Leven met een psychopaat - verborgen leed van mannen en vrouwen

Niet alleen in mijn werk, maar ook in mijn privéleven hoor en lees ik het vaak: de ontluistering en verbijstering van mensen die met een 'narcist' of 'psychopaat' blijken samen te leven. Internet biedt niet zelden het begin van het inzicht, men heeft het gevoel dat er iets echt niet deugt en gaat wat googelen. En dan staat het er: het lijstje dat over hem of haar gaat. En het is al erg genoeg als enkele van de reeks criteria op jou van toepassing is.
Op eieren lopen

Aangepraat schuldgevoel, het idee dat je altijd op eieren moet lopen, manipulatie van je kinderen (niet de hare of de zijne dus), geen empathie van de ander, het idee dat hij of zij eigenlijk helemaal niet weet wat jij voelt, angst dat hij of zij ieder moment alles van je af kan nemen en dat er dan niets van je overblijft, het idee dat je niets kunt, niets bent, zonder de ander... en ga zo nog maar even door.

Jou onder controle hebben

De machtsspelletjes van de psychopaat liegen er ook niet om. Niet dat het voor hem of haar een spel is, nee, het is een doel op zichzelf om jou helemaal onder controle te hebben en alles van jou in bezit te krijgen. Je werkelijke gevoelens, idealen, talenten, wensen en verlangens doen er niet toe. Al geeft de psychopaat je wel het idee overal hetzelfde over te denken. Het is een strategie, geen toewijding.

Net als de hond

Hevige emotionele toestanden zijn toneelspelletjes om je je schuldig te laten voelen, om op je op een gewelddadige wijze in de hoek te drijven en je de mindere te voelen. De psychopaat voelt dat verdriet of die boosheid of wat dan ook maar oppervlakkig, het zijn meer tekenen om tot actie over te gaan en je nog meer te kleineren zodat je, net als de hond, doet wat hij of zij zegt. Dat is het doel, en aangezien iemand dat doel niet zomaar even bij een ander mens bereikt, en de psychopaat gewoon doet wat hij of zij doet, kan het jaren doorgaan.

Persoonlijkheidsstoornis 

Is het een ziekte? In ieder geval is de psychopaat zich niet bewust van wat hij of zij doet, deze figuur is niet in staat op die manier te reflecteren en aan introspectie te doen. Dus hij of zij weet het niet. De verschijnselen vallen in de DSM onder cluster B, bij de persoonlijkheidsstoornissen. Aangeboren stoornissen, die door de omgeving versterkt worden. Maar de psychopaat kan ze juist ook door de omgeving verhullen. Onder het mom van een 'beschaafd leven' de meest verschrikkelijke dingen doen en ermee wegkomen.

Op naar een waarachtige liefdesrelatie 

Mensen die een dergelijke relatie hebben meegemaakt, of er nog middenin zitten, hebben een lange weg te gaan naar weer een harmonieus leven, een normale, liefdevolle waarachtige relatie en een stevig zelfgevoel. Maar alleen al de ontdekking zet van alles in beweging op de weg daar naartoe.

Praten helpt, schrijven helpt. Schaam je niet.

Het kan de beste overkomen.

Meer lezen? Kijk o.a. hier:
Een scriptie
Een site voor mannen van psychopatenvrouwen
Een korte studie

  
Herken je je hierin en wil je het er wel eens over hebben?

Stuur dan een berichtje. Je kunt direct beginnen met Mindful Analysis - online coaching en therapie door dagelijks schrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten