maandag 7 maart 2016

In een week van je depressie af. Kan dat?

Iedere psychiater die dit leest - en nee, denk vooral niet dat een psychiater zich verwaardigt om dit blog te lezen - zal ogenblikkelijk en vastberaden 'nee' zeggen. Een depressie gaat namelijk in het beste geval over met veel cognitieve gedragstherapie en medicijnen.

Een langdurig en zwaar gebeuren

Nu hangt het er natuurlijk wel even vanaf wat we onder 'depressie' verstaan, maar als we ons houden aan de bijbel van de psychiater,  de DSM-IV, dan is
dat een vrij langdurig en zwaar gebeuren. Hoe kun je daar nou in een week vanaf komen?

Nu heb ik geen stapels bewijzen, maar wel enige gevalstudies van mensen die binnen een week van een dergelijke serieuze depressie af waren, na een week schrijven in een MA-traject. Niet dat hun leven daarna weer op rolletjes liep en zij fluitend door het leven gingen, maar de angel was wel uit, de zwaarte verdwenen en vooral hadden ze in de gaten dat ze macht hadden over hun eigen gedachten.

Veel, heel veel illusies 

Ook hadden ze inzicht in waar die gedachten vandaan kwamen, wat de, vaak indringende en langdurige processen waarin deze tot stand waren gekomen, waren geweest. Gebeurtenissen, relaties, verliezen, verwachtingen en veel, héél veel illusies.

Met illusies bedoel ik niet fantasietjes en vergissinkjes, nee, hele diepgewortelde ideeën over de wereld en henzelf. Vaak ook generaties lang nooit eens kritisch onder de loep genomen. Thematiek waar de grootouders al mee worstelden. Niet dat het verleden uitgewist kan of moet worden. Wel kun je je eigen houden ten opzichte van dat verleden veranderen.

Hoe? 

Door erover te schrijven en door zelf te lezen wat je schrijft. Klinkt eenvoudig, maar dat is in dergelijke gevallen een ontluisterende en confronterende toestand. Met een soort verlichting als resultaat: je hebt er macht over, het heeft jou niet langer bij de kladden, je kunt je hoofd schudden en jezelf iets anders aanleren.

En zolang er geen dokter tegenover je zit die zijn eigen denkbeelden op jou loslaat, hoe academisch verantwoord ook, kun je dat snel, in korte tijd doen. Ook omdat je hele wezen dat wil. Daar zet je dan de deur voor open.

Een week lang elke dag een coach voor jezelf?  

Stuur dan een berichtje. Je kunt direct beginnen met Mindful Analysis - online coaching en therapie door dagelijks schrijven. Na een week ben je alweer stukken verder, beloofd.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten