woensdag 30 maart 2016

Verstrikt in je eigen verhalen - hoe je jezelf gevangen zet

Moet je eigenlijk een vaststaande identiteit hebben, waarbij je een vast verhaal over je verleden hebt,veen vast systeem van meningen en opvattingen en een vast assortiment aan normen en waarden?

Afgezien van de vraag of dat kan, is het antwoord nee. En toch ken ik veel mensen die constant maar teruggrijpen op verhalen en wendingen in het leven die geweest zijn. Met alle meningen en overtuigingen die daarbij zijn ontstaan. Inclusief hun meningen over en veroordelingen van zichzelf.

Voorbeelden?

Bloedjaloers 

Een vrouw die is belazerd door haar man en sindsdien niet meer anders doet dan hem daarmee confronteren, bang is dat het weer gebeurt, alles en iedereen verdenkt en bloedjaloers is. Ze wordt een bron van vergif en afgunst en heeft zichzelf van de vrijheid beroofd ooit nog een waardevolle, waarachtige liefdesrelatie met iemand te beginnen.

Angst voor relaties 

Een andere vrouw die in haar jonge jaren, zeg maar experimentele jaren, een aantal teleurstellingen in de liefde heeft meegemaakt en nu - uit angst voor herhaling - nooit meer iets met een man aangaat. Niet alleen is ze de relaties met mannen gestopt, ook die met haar eigen vrijheid om wel iets met een ander (of dat nou een man of een vrouw is) aan te gaan.

Harde bewijzen

Een man die wetenschapper is en dat zo interessant vindt dat hij alle andere manieren van naar de wereld kijken en die ervaren verwerpt. Meten is weten, kennis is macht, wat hij niet ziet, dat is er niet. Hij wijst de helft of meer van zijn eigen intuïtie - en dus vrijheid - af door deze gewoon 'uit' te zetten.

The big spender 

Nog een man die zich ooit heeft voorgenomen dat hij zakelijk een klapper zal maken en daar zijn leven lang niet meer vanaf komt. Het is niet alleen een voornemen, het is een levensstijl. Daar heeft hij af en toe een voorsprongetje op genomen door alvast in een dikke auto te gaan rijden en een beetje the big spender uit te hangen. Maar het komt er nooit van. Niemand gelooft er nog in. Behalve en dat ontneemt hem de vrijheid om iets te gaan wat hij echt leuk vindt.

Weg ermee! 

Dit zijn niet alleen oppervlakkige, ergens in de tijd ontstane verhalen die iemand 'in zijn hoofd' blijft hebben. Het gaat om een geheel menselijk systeem dat erdoor gevormd en ook als het ware afgebroken wordt. Het is niet voor niets een hele klus om bijvoorbeeld in therapie van bepaalde vastgeroeste ideeën af te komen. Ook dat zijn vaak rouwprocessen, de wat minder prettige.

Tip: zet jezelf niet vast in je eigen verhaal. Gooi het weg.Een week lang elke dag een coach voor jezelf?  

Stuur dan een berichtje. Je kunt direct beginnen met Mindful Analysis - online coaching en therapie door dagelijks schrijven. Na een week ben je alweer stukken verder, beloofd.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten