maandag 27 juni 2016

De abortuspil - the Matrix Reloaded - pilletje erin, probleem opgelost

Als het aan dit kabinet ligt, mag de huisarts binnenkort de abortuspil voorschrijven. Een pil die in de vroegste periode van de zwangerschap een miskraam op gang brengt. Abortus dus. Een van de argumenten: de huisarts staat het dichtst bij de patiënt, die zou als het ware het meest betrokken zijn.

Weet het kabinet ook dat - door toedoen van dit kabinet - huisartsen vaak niet meer dan een paar minuten voor een patiënt hebben? En dat dit vooral geldt in de grote steden, waar er vermoedelijk de meeste vraag zal zijn naar deze pil? Nou ja, vraag. Wie vraagt er eigenlijk om een pil die je
kunt nemen zodat je in je eentje thuis kunt meemaken hoe je zwangerschap wordt afgebroken en afgevoerd?

Of is dit een oplossing van een probleem? Ongewenst zwanger, pilletje erin en klaar is kees. En dan gewoon vergeten dat het gebeurd is, zo lijkt het kabinet te denken. Nooit heeft men gelezen wat een nasleep een abortus heeft, vaak levenslang. Rouw die niet te vatten is, schuld en schaamte, duizenden vragen over hoe het was geweest als...

Jaja, natuurlijk zijn er jonge meisjes voor wie een dergelijke ingreep (maar dan wel door zorgende anderen, niet alleen!) een 'oplossing' kan zijn, maar als deze pil gewoon via de dokter verkrijgbaar is, dan is de toegang geopend. En aangezien we sowieso denken dat alle menselijk leed door pilletjes is op te lossen, kan deze er ook nog wel even bij.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat kan zijn een zwangerschap na een ondoordachte vrijpartij (en nee, ook verkrachting vergeten we niet en dat is dan een misdaad door de ander en geen ongelukje). Maar zo'n pil kan ook zo'n ongelukje zijn dat kan resulteren in bovengenoemde problematiek die er niet om liegt. Schuld, schaamte, altijd een leegte en die duizend vragen, die overigens ook niet even weg te therapeuteren zijn.

Ik hou mijn hart vast.

1 opmerking:

  1. Hm, ik begrijp je standpunt Mirjam. Ik denk dat de middenweg het beste is, in Nederland is de houding ten aanzien van de abortuspil 'ontspannen', terwijl in een land als Polen de nieuwe regering 'conservatief' ertegenover staat. Toch liever de relatieve openheid en ontspannenheid van Nederland.

    BeantwoordenVerwijderen