zaterdag 2 juli 2016

Van Mindful Analysis ga je óók nogeens beter schrijven!

Niet alleen ruim je je hoofd op, verwerk je vastzittende emoties en vind je verbanden en betekenissen in de chaos van het leven, maar je gaat ook beter schrijven in een Mindful Analysis-traject. Je doet het veel, en het gaat over jezelf, dus je gaat zoeken naar de juiste woorden en zinnen om de waarheid te kunnen weergeven.

Anders dan coaching en therapie 

Dat is iets anders dan coaching of therapie in de vorm van gesprekken. Vaak ben je daarin meer bezig om verstaanbaar en begrijpelijk voor de
ander te zijn, dan dat je echt in de diepte van je talige repertoire af te zakken en werkelijk het juiste te zeggen. Zoals het voor jou juist is, zoals het voor jou de waarheid is. Al is het maar voor een moment.

Een zelfgeschreven zelfhulpboek 

Het is mooi om te zien hoe mensen die een Mindful Analysis-traject doorlopen steeds zorgvuldiger, scherper gaan formuleren. Het start met iets algemeens ('ik heb een probleem') en dan begint, met behulp van de open vragen, de zoektocht ('hoe langer ik erover nadenk...') met uiteindelijk het inzicht, de oplossing, het einde van het traject ('dat schrijven je in korte tijd zo... '). En daartussen komt er een verhaal op papier. Een zelfgeschreven zelfhulpboek, zo je wilt.

Je eigen, unieke verhaal 

En dat is in je eigen taal geschreven. Hoezo, we schrijven toch allemaal Nederlands? Maar natuurlijk, alleen praat en schrijft iedereen anders. En het Nederlands is een rijke taal, met voor ieder wat wils en dus ook iedere keer weer nieuwe zinnen, constructies, verhalen die nooit, maar dan ook nooit hetzelfde zijn. Je eigen verhaal vinden, daar gaat het om. Op verhaal komen.

Magische werking 

Door de concentratie en het naar binnengekeerd zijn, doe je ook steeds meer een beroep op al je talige kennis en herinneringen, je wilt dat het een op een klopt. Dat er staat wat je denkt, dat het is wat het is. Dat is even hard werken, maar het zorgt op magische wijze voor rust en evenwicht en voor de broodnodige ruimte om weer goedgemutst verder te gaan. Met iets meer inzicht, wijsheid, en zelfkennis (of heel veel meer, dat kan natuurlijk ook).

___________________________________________
Mindful Analysis - een week dagelijks schrijven via email 
Zou je dat ook wel willen? Meld je dan direct aan en je kunt beginnen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten