woensdag 31 augustus 2016

Ben ik verslaafd? Een echte alcoholist?

Het ging er van de zomer in de kranten even over. Bijvoorbeeld Aleid Truijens verzuchtte in de Volkskrant dat we er in deze wereld maar niet zo'n punt van moeten maken dat we dagelijks drinken en dus doen alsof dat drinken ook de normaalste zaak van de wereld is.
Daar lijkt het inderdaad wel op. Was het vroeger iets dat volwassenen alleen in het weekend deden, nu is het een ritueel van de dag: dat biertje meteen na het werk, het wijntje voor en tijdens het eten en dat andere drankje nog later op de avond. Ik noem maar een variant.

Als je googelt op zoek naar de ernst hiervan, dan heb je die al snel gevonden. Vrouwen een glas per dag en twee dagen per week niet. Mannen twee glazen en per dag en ook twee dagen per week niet. Dat is wel de limit, anders heb je een probleem. En hoeveel mensen die naar sites als alcoholdebaas.nl of minderdrinken.nl gaan, schrikken zich niet een ongeluk als ze de staatjes naar waarheid invullen en eigenlijk als de wiedeweerga hulp moeten inroepen? Zelfs gevaar lopen?

Wat drank doet 

Goed, het staat er allemaal en drank maakt meer kapot dan je denkt. De niet-drinker is eerder uitzondering dan regel, maar die kan vooral goed zien wat drank doet. Hoe het gedrag verandert, hoe het relaties regeert, hoe het zaken onder de pet kan houden en het leven tot een soort explosief plateau kan maken. Want wat gebeurt er eigenlijk als je niet meer drinkt op een receptie, een feestje, tijdens een dinertje, of gewoon thuis?

Allemaal heel interessante dingen en de moeite waard om uit te proberen als je jezelf en de mensheid een beetje beter wilt leren kennen.  

Maar ben ik nou alcoholist of niet?  
En moet ik er nou mee stoppen of niet?

Ook dan wordt het interessant, want die vragen gaan met zoveel argumenten en wonderlijke redeneringen gepaard dat je er een studie van kunt maken. En dat heeft menigeen ook gedaan intussen. Met als kopstuk - volgens deskundigen - Abraham J. Twerski met zijn boek Addictive Thinking.

Intussen zijn je vragen nog niet beantwoord en zie je zo'n confrontatie sowieso niet zitten. Maar wil je het er wel eens over hebben, zonder dat je je ergens voor wilt moeten schamen. Zonder dat iemand anders er iets van weet. Dat kan. In een Mindful Analysis-traject kan alles besproken worden en het verlicht je zorgen in ieder geval. Wie weet wat het verder nog voor je doet, zonder dat we het überhaupt over verslaving hoeven te hebben.

Direct beginnen en alvast contact opnemen 





1 opmerking: