donderdag 15 oktober 2015

Depressie: pillen helpen niet - schrijven wel

Depressie is niet zomaar iets, zeker niet iets wat in een definitie valt samen te vatten. Er zijn diagnoses genoeg, beschrijvingen genoeg, maar wat je zelf voelt en denkt als je depressief bent, is eigenlijk met geen pen te beschrijven. Zo diep is de ellende, zo zwart ziet de wereld eruit.

Pillen? 

Natuurlijk, je kunt pillen gaan slikken. Maar die peppen misschien eventjes op, ze halen de dieperliggende oorzaken van de depressie niet weg. Als je met de pillen stopt, komt alles in vol ornaat weer terug. Tenzij je intussen echt aandacht besteed hebt aan je toestand en de oorzaken daarvan. 
Die zijn voor iedereen anders, en meestal zeer gecompliceerd. Denk aan denkbeelden en verwachtingen over het leven die niet waargemaakt worden. Dingen die in het verleden zijn gebeurd en nog hun stempel drukken op hoe je leeft en denkt. Onverwerkte dingen. Verliezen van geliefde anderen, dromen, plannen die te realiseren leken, maar dat niet waren. En alles in de meestal grote context van familie, vrienden, collega's en anderen. 

Waarom zou je er je best nog voor doen? Voor wie en waartoe? Je kunt je niet meer herinneren hoe het was om ergens zin in te hebben, je ergens op te verheugen, ergens van te genieten. Nee, dat lijkt nu allemaal onzin. Het zwarte gat trekt, de negativiteit drukt op alles, je wilt niet eens meer een kant uit, al had je gekund.

Geconcentreerd schrijven 

Wat voor hulp heb je nodig? Hoe kun je weer de aandacht zodanig op jezelf en de rest van het leven richten dat deze niet destructief is? Wij weten dat dat met schrijven kan. Ontspannen en toch geconcentreerd opschrijven wat er in je omgaat, hoe dat volgens jou zit, en hoe dat is gekomen. Je persoonlijke verhaal is het enige dat telt. En dat moet verteld worden. 

Het is niet voor niets dat in onze maatschappij depressie de grootste klacht, om niet te zeggen ziekte is. We leven niet meer voluit, maar gedeeltelijk. Teveel gericht op een beperkt aantal zaken zoals geld, materieel, en vooral ook: dat je gelukkig moet zijn. En gelukkig ben je pas als je geslaagd bent. Hele diepmenselijke dingen worden overgeslagen, bijvoorbeeld dat dingen echt pijn kunnen doen en dat die pijn niet patsboem overgaat.

Pijn, bijvoorbeeld 

Pijn bepaalt je leven, en hoe je het leven ziet. Het dirigeert je gedrag, je woorden, je houding. En dus ook de relatie met anderen. Angst neemt alles over als je die zijn gang laat gaan. Niets gaat meer vanzelf, alles is verkrampt en de aansluiting met het leven zwaar verstoord. Die dingen vragen om aandacht, om gerichte, vriendelijke aandacht zonder oordeel. 


In alle rust schrijven, uitgenodigd daartoe door een niet-oordelende, maar wel gastvrije professionele hulpverlener, werkt helend. Dat is Mindful Analysis. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten