woensdag 14 oktober 2015

Spiritualiteit - zweverig gezever of gewoon eigenlijk heel gewone-menselijkheid?

We hebben een honger naar spiritualiteit, lees ik in een buitengewoon interessant boek genaamd The

Mindful Analysis is erop gericht je niet in de hoogte te laten zweven of om je tot verlichting te laten komen, maar wel om een hernieuwd evenwicht te vinden. Om je aan je zucht naar zingeving en betekenis tegemoet te komen. Het is gericht op rust en evenwicht, op een helder zicht op wie je bent en wat je doet. Om jezelf op een mooie manier in contact te laten komen met je emoties, je drijfveren, je diepste motivatie om te doen wat je te doen staat.

Dat is spiritualiteit, dat is meditatie. En meditatie is niet iets dat alleen uit het oosten komt.
En ook niet iets dat alleen in westerse kloosters plaatsvond, die overigens nu weer worden gebruikt voor spirituele retraƮtes, maar dan zonder God. Het is een kwestie van concentratie op het goede, het gaat om geestelijke oefeningen om je te kunnen trainen het leven te aanvaarden zoals het is, maar om daar tegelijkertijd ook op de juiste manier in in te kunnen grijpen.

Het is er ook op gericht om de ander weer recht in de ogen te kunnen kijken, elkaars hand te pakken en om samen verder te wandelen. Dat is spiritualiteit. Laat je gedachten er maar eens over gaan, en schrijf erover. En dat is Mindful Analysis.

Easterization of The West, en daarom zoeken we ervaringen van het andere. Dat hoeft niet heel ver te gaan, als je jezelf maar beleeft. Beleving, ervaring, sensatie, daar gaat het om. En dan hebben we het niet - meer - over bungyjumpen en knetterstoned worden, maar over intense, diepgaande ervaringen die iets van contact met iets hogers doen vermoeden. Het gaat ook om verbondenheid, om oplossen van eenzaamheid en frustratie dat je eigenlijk nooit goed weet waar je het allemaal voor doet.
_________________________________________________________________________________

Mirjam.nu Mindful Analysis biedt kortdurende e-coaching en internettherapie aan voor loopbaanvragen, relatieproblematiek en psychische klachten. Binnen een week resultaat (wordt deels vergoed door de zorgverzekeraar).

drs. Mirjam Windrich is coach en psychosociaal therapeut. Haar praktijk bevindt zich in Amsterdam-Zuid. Neem voor een afspraak of meer informatie contact op via info@mirjam.nu


Geen opmerkingen:

Een reactie posten