woensdag 14 oktober 2015

Als je een burnout hebt, ben je ook echt opgebrand

Er zijn nog steeds mensen die wat gekscherend doen als het gaat om burnout. Maar het is echt zo:

Hoe kun je zoiets voorkomen? Geen onbelangrijke vraag, zeker ook voor werkgevers en mensen in de naaste omgeving. Het kost niet alleen geld, het gaat ook ten kost van relaties, van persoonlijk geluk van ook anderen, ten koste van de sfeer waarin mensen leven.

We zien de ander en onszelf als een op zichzelf staand individu, dat dus ook zelf verantwoordelijk is voor zijn geluk. En als het dan niet lukt met dat geluk, of erger nog, als je niets meer kunt en wilt, dan is het helaas pindakaas, je eigen schuld. Daar lig je dan in je bed, een nieuwe dag voor je, maar jij kunt het niet.

Hoe dat te voorkomen? Door vandaag nog te kijken hoe je eigenlijk leeft. Hoe zien je dagen eruit, waaraan besteed je je tijd? Hou je je alleen bezig met je werk en de problemen die daarmee gepaard gaan, of check je ook weleens hoe je je voelt? Praat je over je zorgen, je spanningen, je tegenslagen? Luister je goed naar anderen (als je dat al niet meer kunt zit je in de alarmfase)?

Noteer het eens allemaal. Wat staat daar eigenlijk?
iemand die een burnout heeft, is innerlijk totaal opgebrand. Google maar eens op het woord en je komt alle mogelijke beschrijvingen en diagnoses tegen en die liegen er niet om. Het is geestelijk, het is fysiek, het is uiteindelijk levensgevaarlijk.

Vraag je af: gaat dat over mij of over iemand die ik van de buitenwereld moet zijn? En ben ik eigenlijk überhaupt wel geworden wie ik wezen wil? Mag ik mezelf? Mogen zij me nog wel?

Wees niet bang voor het negatieve, want juist in het ontwijken en ontkennen daarvan schuilt het grootste gevaar. Vrolijke tjakkacoaches en positief denkers zijn niet goed voor je: eerst zien wat er echt is, daar wat aan doen en dan verder. Dat is de volgorde, niet andersom want dan ben je weer terug bij de risicogroep. De groep van de Grote Vergissingen als het om menselijk geluk gaat.

Meer over jezelf weten en lezen? Je bent welkom in een MA-traject: een week geconcentreerd schrijven volgens de beproefde methode. Hierin kun je alles kwijt en word je professioneel, comfortabel via email begeleid.

_________________________________________________________________________________

Mirjam.nu Mindful Analysis biedt kortdurende e-coaching en internettherapie aan voor loopbaanvragen, relatieproblematiek en psychische klachten. Binnen een week resultaat (wordt deels vergoed door de zorgverzekeraar).

drs. Mirjam Windrich is coach en psychosociaal therapeut. Haar praktijk bevindt zich in Amsterdam-Zuid. Neem voor een afspraak of meer informatie contact op via info@mirjam.nu


Geen opmerkingen:

Een reactie posten