zaterdag 10 oktober 2015

Wat doet al die dreiging met ons 'zoeken naar onszelf'?

Nog niet echt heel veel mensen in Nederland hebben direct te maken met de gevolgen en ook bedreigingen van wat er elders in de wereld gebeurt, maar de media zorgen er wel voor - en moeten ze ook doen - dat we weten wat er gaande is.

Dat we daar onwillekeurig onze eigen conclusies en verwachtingen aan verbinden, is logisch. In het leven lopen we nu eenmaal graag op de zaken vooruit, al helemaal als het om ons eigen hachie gaat.
Of de angstaanjagers of wereldweldoeners nu gelijk hebben of niet, zeker is dat onze blik naar buiten gericht is: wat gaat er gebeuren? Wat betekent het voor mij dat er heel veel mensen uit andere landen tegelijkertijd ons land binnenkomen? Wat moet ik met al die rare verhalen over hun geklaag over onze wifi, onze uitkeringen en ons beleid? Waarom krijgen die mensen wel een huis en wachten er hier duizenden mensen al jaren op een woning?

Het is verwarrend en leidt af. Wat is er nu nog over van al die fijne navelstaarderij, die mindfulnesshype en dat zitten zoemen op een matje? Of je nog lekker op de fiets of lopend naar Santiago de Compostella kunt, is nog maar de vraag. Je weet tegenwoordig niet meer wie je tegen kunt komen. Dat zoeken naar jezelf is opeens toch iets minder belangrijk. In ieder geval kan het die vluchteling, noch de politici, noch de helpers of de wegjagers iets schelen hoe dat zit met dat zoeken naar dat zelf.

L'enfer, c'est l'autre. Sartre schreef het, sommigen van ons beginnen dat te voelen en dat is te zien. Vluchtelingencentra worden aangevallen, op social media worden de meest grove uitingen geplaatst. En de een na de andere wijsneus probeert het te duiden. Maar dat lukt niet. Want het is chaos. Misschien niet als je naar buiten kijkt, maar wel als je ver genoeg naar buiten gaat.

Dat zoeken naar het zelf heeft misschien tot nog toe opgeleverd dat je weet waarom het goed is om je te beheersen.  Even ademhalen voordat je iets zegt, iets doet. Beseffen dat er een heleboel anderen op de wereld zijn die het - echt - slecht hebben. Wiens 'zelf' niet meer en en minder dan hun vege lijf is. 

_________________________________________________________________________________

Mirjam.nu Mindful Analysis biedt kortdurende e-coaching en internettherapie aan voor loopbaanvragen, relatieproblematiek en psychische klachten. Binnen een week resultaat (wordt deels vergoed door de zorgverzekeraar).

drs. Mirjam Windrich is coach en psychosociaal therapeut. Haar praktijk bevindt zich in Amsterdam-Zuid. Neem voor een afspraak of meer informatie contact op via info@mirjam.nu






Geen opmerkingen:

Een reactie posten