maandag 30 november 2015

Een depressie staat niet op zichzelf, die gaat altijd ergens over

Depressie is een van de meest voorkomende psychische ziektes, en het aantal mensen dat depressieve klachten heeft, neemt gestaag toe. Maar wat heb je dan eigenlijk, waar heb je last van?

Je voelt je somber, je ziet de lol van dingen niet meer in, laat staan het nut. Er is een algeheel gevoel van zinloosheid en uitzichtloosheid. Je bent moe, zowel geestelijk als lichamelijk. Je kunt negatief over jezelf en je relaties denken, je zelfvertrouwen is laag, je twijfelt aan alles.

Nu noem ik maar wat verschijnselen, als je er zelf last van hebt of hebt gehad, dan kun je die natuurlijk op allerlei manieren aanvullen of bijstellen.

De depressie is er niet voor niets

Depressie komt niet uit de lucht vallen (dat is alleen met het weer zo), maar er gaat iets aan vooraf.

Het zit in je hersens, het zit tussen je oren, het zit allemaal in je eigen hoofd. Inderdaad, zo is het maar net. Mijn depressie zit immers niet in jouw hoofd en al helemaal niet in jouw lichaam.

Maar waarom is het eerste wat we doen de depressie zo snel mogelijk te doen verdwijnen? Liefst met pillen? Omdat het in onze samenleving waardering verdient als je vrolijk bent, weet wat je wilt, mentaal sterk bent en vooral niet zeurt. En praten over de zin van het leven, of juist die zinloosheid die je ervaart, wordt al snel als zeuren opgevat. Dus je kunt je verhaal niet kwijt.

Dat kan ook van alles en nog wat zijn: een verlies, langdurig te hard werken, een echtscheiding of het kwijtraken van je baan. En de een is er meer gevoelig voor dan de ander.

Het enige dat echt helpt, is aandacht

Een depressie gaat ergens over, het is een reactie op een levensgebeurtenis, op verandering, op soms schokkende ervaringen. En het enige dat echt helpt is aandacht. Depressie betekent ook niet dat je de werkelijkheid niet goed ziet, integendeel. Je ziet precies hoe het is: er is geen toekomst en je bent teleurgesteld, boos of verdrietig om wat er is gebeurd. Er moeten dingen verwerkt worden, doorgewerkt, doorleefd.

Het verhaal moet verteld worden en er moeten luisteraars (of lezers) zijn die het met je delen, werkelijk delen. Niet wegduwen, sussen, relativeren, oefeningen geven om er snel vanaf te komen, pillen toedienen om te verdoven. Nee, meeleven.

Van depressie naar zinvolheid

Dan wordt de depressie een toestand waarin je anders dan anders naar het leven en naar jezelf kijkt, dan wordt het een interessant verhaal, een diepgaande ervaring die je niet sloopt, maar die je kan verrijken. En langzaam maar zeker verbind je je weer met de dagelijkse gang van zaken, met anderen, met dingen die je graag doet. En ook gewoon weer met dingen die je niet zo graag doet.
________________________________________________________________________
Mirjam.nu biedt snelle en effectieve e-coaching en internettherapie aan bij persoonlijke issues. Met de Mindful Analysis-methodiek voel je je binnen een paar dagen stukken beter. En alles gaat gewoon via email.

Leg hier direct vrijblijvend je vraag aan haar voor en je ontvangt snel een reactie. 

2 opmerkingen:

 1. Op dit moment ben ik druk bezig met mijn zoektocht door mijn depressie.
  Lastig, moeilijk, maar er moet en zal een uitweg zijn uit deze donkere tunnel.

  De hulptroepen zijn steeds beter georganiseerd.

  Vriendelijke groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor je reactie, Rob. Veel sterkte toegewenst en mocht nog meer hulp nodig hebben, je kunt ons altijd mailen. Hartelijke groet, Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen