woensdag 2 december 2015

Aandacht voor de cliënt of mechanistisch administratief diagnoses stellen? Hulp bij psychische problemen

De afgelopen jaren hebben honderden mensen de Practitioner’s training Mindful Analysis gedaan.

Begrijpelijk, want het administratieve werk als gevolg van de scherpere regels van de GGZ, en dus vanuit het ministerie, neemt veel tijd in beslag en dat geef niet alleen vanwege tijdsdruk stress. Ook het soms een beetje scheef diagnosticeren om iemand toch te kunnen behandelen (zodat de behandeling vergoed wordt) is nou net niet iets wat een psychotherapeut graag doet.

De hier al veel genoemde professor Paul Verhaeghe, en velen met hem, heeft hier al veel over geschreven en gezegd. De psychotherapie van weleer dreigt te verdwijnen: evidence based werken is het adagium. Het gaat niet meer om het verhaal van de cliënt, diens context en vooral persoonlijke beleving. Althans, niet als het gaat om vergoedingen door de verzekeraar.

Degene die jaren geleden koos voor een studie psychologie en doorging met een opleiding tot psychotherapeut cq GZ-psycholoog deed dat uit interesse voor de mens en om anderen te kunnen helpen met persoonlijke problemen en psychische klachten. Ieder jaar moest men flink bijscholen, maar dat maakte het vak alleen maar nog interessanter. Het ging om mensen, laten we het daar maar even bij houden.

Nu lijkt het met om te isoleren klachten en het stellen van diagnoses te gaan, met niet alleen alle gevolgen van dien voor het werk van de psychoterapeut, maar ook voor de cliënt is dit een sterk veranderde situatie.

En die verandert alleen maar nog meer. Over de cliënten hebben we het hier al vaak gehad (uiteraard), maar ook de psychotherapeuten moeten hun bakens verleggen. In die trainingen die ik dus de afgelopen jaren heb gegeven, bleek eens te meer dat die lange jaren van opleiding en ervaring, de kunde om echt aandacht aan de ander te besteden, zeer goed van pas kwam in het toepassen van Mindful Analysis.

Geen wonder, hierbij gaat het ook om het verhaal van de cliënt, diens context en diens living-further, zoals dat zo mooi heet. En minister Schippers krijgt wat ze wil: kortdurende, effectieve behandelingen.

Online of gewoon in een groepje aan tafel. Mensen die werkzaam waren als coach, maatschappelijk werker, therapeut of GZ-psycholoog. Opvallend was het aantal GZ-psychologen dat overwoog om niet meer bij een van de Instituten te blijven werken, maar voor zichzelf te beginnen.
________________________________________________________________________________

Mirjam.nu Mindful Analysis biedt kortdurende e-coaching en internettherapie aan voor loopbaanvragen, relatieproblematiek en psychische klachten. Binnen een week resultaat (wordt deels vergoed door de zorgverzekeraar).

drs. Mirjam Windrich is coach en psychosociaal therapeut. Haar praktijk bevindt zich in Amsterdam-Zuid. Neem voor een afspraak of meer informatie contact op via info@mirjam.nu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten