zondag 27 december 2015

Failure is good (variant op 'greed is good')

Er zijn in ondernemersland bewegingen gaande, onder andere eentje met de charmante naam 'Fuck Up' die het falen in het zonnetje willen zetten. Onder het mom van 'je leert van je fouten'. Best hip en ook wel nieuw ook, want het waren toch juist de onfeilbaarheid en het succes dat we nastreefden? Winst maken, innoveren, slagen in het leven? Bovendien: een ondernemer, een baas, moet het goed doen, geen fouten maken en beslissingen nemen die de onderneming doen groeien. Falen hoort daar juist niet bij, slagen is het devies.

Zo niet de Fuck Uppers, die elkaar ook in Nederland, maar vooral in de VS almaar meer treffen en hun blunders blijmoedig met elkaar delen.
Iemand die in Afrika wilde gaan ondernemen, maar even niet goed had nagedacht over de manier van zakendoen daar, die nog wel eens kan verschillen van hier. Kwestie van Googelen, denk je dan. Dat geldt natuurlijk niet voor alles, want als je fingerspritzengef├╝hl zegt dat je een niche hebt gevonden waarin je diep moet duiken en er als een overwinnaar uitplopt, dan moet je dat misschien gewoon maar proberen. Niet geschoten is altijd mis, zo eentje.

Verkeerde inschattingen, overschattingen, goedgelovigheid, fouten maken - ze horen er allemaal bij. Om nog maar te zwijgen over met de verkeerde in zee gaan. Die man of vrouw met wie het zo goed matchte (jullie zouden samen de wereld veroveren) die verzweeg eigenlijk hele andere plannen te hebben. Dan is die twintigduizend euro die je in supersonische software investeerde opeens niets meer en niets minder dan weggegooid geld.

Kan gebeuren.

Erger is het wanneer je als ambitieuze ondernemer anderen meesleurt in je falen. Als je het falen niet wilt zien, sterker nog: als jouw falen eigenlijk altijd het falen van de ander is. Als je jezelf beschouwt als het onbegrepen genie dat op een dag wereld echt nog wel dat poepie zal laten ruiken. En er blijven maar mensen die in je geloven, de een na de ander, ze wisselen elkaar ook snel af. Dan gaat het niet meer om falen, maar om het ten enen male ontbreken aan realiteitszin. En dat is niet 'good’.
_____________________________________________________________________________

Mirjam.nu biedt snelle en effectieve e-coaching en internettherapie aan bij persoonlijke issues. Met de Mindful Analysis-methodiek voel je je binnen een paar dagen stukken beter. En alles gaat gewoon via email.

Leg hier direct vrijblijvend je vraag aan haar voor en je ontvangt snel een reactie. Geen opmerkingen:

Een reactie posten