zaterdag 26 december 2015

'Mannen? Ik hoef ze niet meer!'

'Ik heb het wel gezien met die mannen.'
'Een vaste relatie? Mij niet meer gezien.'
'Laat mij maar lekker mijn ding doen, daar heb ik geen man bij nodig.'

Wat negatief getinte, maar veel gehoorde zinnetjes van moderne, volwassen vrouwen. Ze hebben van hun moeders geleerd dat ze zelfstandig moeten zijn. Ofwel omdat die moeder het niet was, ofwel omdat zij dat juist wel was. Ze kunnen zelf hun broek ophouden en aan warme communicatie met andere mensen ontbreekt het hen niet. Vrouwen die hun mannetje staan en veelal ook veel, heel veel ervaring in de liefde hebben.

En niet eens altijd de allerslechtste, al zou je dat uit deze wegwerpbewegingen wel af kunnen leiden. Het leven met een man heeft gewoon niet tot dat ultieme geluk geleid, in ieder geval niet op de langere termijn. In een heleboel opzichten niet eens zo'n slecht uitgangspunt, dat afzweren van de liefdesrelatie met de man. Want vaak zijn de kinderen al gemaakt of nooit gekomen, in ieder geval hoeven ze niet meer zo nodig verwekt te worden. En soms kan dat ook gewoon niet meer.

Vrijheid 

Daarnaast is er de vrijheid. Om te doen en te laten wat je wilt, om te gaan en te staan waar je wilt en om het ook nog eens met iemand te doen zonder dat het je gezeik oplevert. Je kunt je verder ontwikkelen zoals je wilt, hoeft niet klaar te staan en over van alles en nog wat te overleggen en - daar komt ie - je hoeft jezelf niet meer te verliezen.

Verborgen narigheid 

Want in die zinnetjes klinkt, naast het besef dat het venijn niet te onderdrukken valt, verdriet en verlangen door. Teleurstelling en soms ook wat paniek vanwege het inzicht dat het nog kan gebeuren ook: dat je eenzaam en alleen aan je end komt. En dat komt natuurlijk sneller omdat 'onderzoek heeft bewezen' dat mensen die samenleven, langer leven. Kortom, een hoop angst, wanhoop, en anderssoortige narigheid wordt behoedzaam onder de pet van de stoere zinnetjes gehouden. Uit angst jezelf te verliezen zet je jezelf achter de tralies.

Verlangen naar liefde 

De waarheid is dat ieder mens verlangt naar liefde, naar iemand die er altijd voor je is, die van je houdt en met wie je samen leuke dingen kunt doen. Dit heeft niets met natuur of oerdingens te maken, het is gewoon een menselijk verlangen. Net als verlangen naar eten als je honger hebt en drinken als je dorst hebt. De vraag is alleen in hoeverre je zelf in staat bent aan dat verlangen tegemoet te komen. Want echt, mannen deugen heus wel. Aan hun ligt het niet dat jij hen niet wilt.

Aan jezelf dan? Pffff, vrouwen zijn al zoveel met zichzelf bezig, moeten ze zichzelf dan de vraag stellen hoe het komt dat ze zo geforceerd de man moeten afzweren, terwijl ze in wezen net zo naar een of andere verbintenis verlangen als ieder ander?

Geen antwoord. Ook niet na de vele gesprekken, boeken en mailwisselingen over dit onderwerp.

Er is wel een antwoord dat iets in beweging zou moeten kunnen brengen.

Zet de deur open. 
_____________________________________________________________________________

Een week lang elke dag een coach voor jezelf?  

Stuur dan een berichtje. Je kunt direct beginnen met Mindful Analysis - online coaching en therapie door dagelijks schrijven. Na een week ben je alweer stukken verder, beloofd!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten