zaterdag 30 januari 2016

Waarom geestelijke hulpverlening via internet móet

Er is een hoop aan de hand omtrent het zogeheten e-menthal health, oftewel online hulpverlening. Het ene onderzoek na het andere, de ene publicatie na de andere en het ene lijstje bekende resultaten na het andere. De uitval is hoog, het is niet duidelijk wat het precies doet en de anonimiteit wordt als een groot voordeel gezien.


Op de kaart

Een paar grote jongens, om de club wetenschappers maar even zo te noemen, zijn er continu mee bezig en vragen de ene na de andere subsidie bij het ministerie aan. En veel wordt gehonoreerd want minister Schippers vindt het ook belangrijk dat e-mental health 'op de kaart' komt. Omdat het tijd- en kostenbesparend zou zijn en er meer mensen in minder tijd behandeld kunnen worden.

Enorme bedragen gaan er in om, duurbetaalde wetenschappers worden aangesteld en nog veel duurdere internetomgevingen zien het licht. Symposia, dissertaties, benoemingen en verbindingen komen tot stand waarbij men elkaar, geïnteresseerd en prettig competitief, op de schouders slaat en applaudiseert na de zoveelste powerpointpresentatie over hoe men te werk is gegaan.

Kinky 

De afkortingen uit de psychologie vliegen ook in het rond, dat kan niet anders, met als absolute topper CGT (omdat deze te onderzoeken is volgens (bijna) natuurwetenschappelijke methodologie en dat is weer wat het ministerie wil, en dus ook de zorgverzekeraar). En de meest kinky namen (althans dat vindt men zelf) worden bedacht voor al die sites en tools die even het licht zien en dan weer uitdoven omdat er toch weer meer en ander onderzoek nodig blijkt te zijn.

Wie is hiermee geholpen? 

De cliënt die deelneemt moet vooral veel lijsten invullen, voor en na, om de wetenschapper van informatie te voorzien. Wat er tijdens de behandeling werkelijk met de cliënt gebeurt, weet men niet omdat er alleen een symptoom wordt behandeld (anders is het niet te onderzoeken). Hoe het met de cliënt gaat en wat er in hem of haar omgaat is niet van belang. Geen wonder dat deze ook geen zin heeft om te laten weten waarom hij ermee stopt - daar is de onverklaarbare uitval.

Maar wat er in iemand omgaat is toch het enige waar het om gaat als iemand psychische problemen heeft? Hoe iemand zich voelt, wat er speelt en heeft gespeeld, wat er in iemand omgaat, wat er - met andere woorden - in die psyche gebeurt? Alleen al het onder woorden brengen van al die innerlijke bewegingen is heilzaam.

Wat internet wel biedt 

Daar heb je geen tools voor nodig, maar internet biedt wel iets anders dat cruciaal is voor die cliënt: hij of zij kan zijn eigen verhaal kwijt. Net als in een brief. En als daar ook nog een reactie op komt in de vorm van vragen (die men zichzelf niet meer kan stellen, vandaar de psychische klachten) dan komt er ruimte en inzicht. En via internet kan dat allemaal zonder dat je ergens naartoe hoeft, tegenover iemand hoeft te gaan zitten en iets hoog te houden.

Dat is inderdaad kosten- en tijdbesparend en je kunt ook - iets - meer mensen helpen in - iets - minder tijd. Maar tools en toestanden heb je er niet voor nodig.

_________________________________________________________________________________

Zou je ook wel eens in alle rust an anonimiteit willen schrijven over je eigen situatie en de vragen die je hebt? Begin dan meteen en stuur een berichtje. Je kunt direct beginnen met Mindful Analysis - online coaching en therapie door dagelijks schrijven. Na een week ben je alweer stukken verder, beloofd!

 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten