woensdag 13 januari 2016

Werkstress in het onderwijs - wie doet er eens wat aan?

Je bent al bijna geneigd eroverheen te lezen, over  het zoveelste stuk over de overbelasting in het onderwijs. Vandaag ook weer eentje in het Economie-katern van de Volkskrant. Maar omdat het aangename van dat soort stukken is dat er niets nieuws in staat, ben ik er toch maar weer doorheen gegaan. En nu heb ik spijt.

Het is tenhemelschreiend in het onderwijs, zoveel is zeker. In de kern komt het erop neer dat goedwillende meesters en juffen tot stervens toe worden misbruikt voor de regeltjesverslaving van directies en besturen. Je wordt jong in het diepe gestuurd, moet veel meer doen dan van te voren aangekondigd en die schoolvakanties, die zijn er niet want dan moet je spullen nakijken. Om over al die veeleisende ouders, die allemaal denken dat ze Mozartjes en Einsteintjes hebben voortgebracht, nog maar te zwijgen.

Met 'het zoveelste stuk' verwijs ik niet naar een aantal vergelijkbaar met stukken over Keulen of over Hilary for President, nee, het gaat hier om duizenden, misschien wel tienduizenden teksten - artikelen, brieven, boeken, juridische dossiers, pamfletten - uit de laatste minstens drie decennia. Die over die hemeltergende toestanden in het onderwijs gaan.

En we kennen het resultaat: als je in Nederland van de lagere school afkomt, kun je per definitie niet goed spellen, niet goed rekenen en je weet niet waar Beieren ligt. Om maar wat te noemen. Dus waarom al die 'inspanningen'? Al die stress, al die burnouts, al die KOSTEN?

Al dat verdriet en ongeluk...

Een zin komt er altijd bij me op als ik hierover lees (ook vaak in mijn mailbox):

Het kan niemand echt iets schelen.
_____________________________________________________________________________

Mirjam.nu biedt snelle en effectieve e-coaching en internettherapie aan bij persoonlijke issues. Met de Mindful Analysis-methodiek voel je je binnen een paar dagen stukken beter. En alles gaat gewoon via email.

Leg hier direct vrijblijvend je vraag aan haar voor en je ontvangt snel een reactie. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten