donderdag 14 januari 2016

Oh nee... dat doe ik niet. Wat zullen de anderen daar wel niet van denken?

Je bent vrouw en... eigenlijk wil je heel graag eens met een andere man naar bed. Of je zou wel op motorrijles willen. Of je droomt ervan om gewoon ergens achter een bar te gaan staan en bier te tappen. Hardop te zingen als je over straat loopt. Van die dingen die je niet doet omdat je je afvraagt wat anderen daar wel niet van zullen vinden. Dus doe je ze niet.

De buitenwereld

Iets doen wat je altijd al had willen doen, voor jezelf kiezen, een eigen pad bewandelen - allemaal dingen die voor veel vrouwen lang zo eenvoudig nog niet zijn. Voor mannen misschien ook niet, maar die laten ze achterwege vanwege praktische bezwaren (geen geld) of toch ongemakkelijke gevolgen (boze vrouw).
Niet zozeer vanwege de angst wat de buitenwereld ervan zal vinden. En dan nog doen mannen de dingen wel, ze zorgen er wel voor dat de buitenwereld er niets van weet.

Krachtige macht die oordeelt

Zo niet veel vrouwen. Ik lees er in de Mindful Analysis-trajecten zo vaak over, over die enorme barriƫre die zij voor zichzelf opgeworpen zien in de vorm van 'de buitenwereld' die 'ergens iets van vindt'. Over het algemeen blijkt dat allemaal heel abstract te zijn want wie is eigenlijk die buitenwereld? Daar is het antwoord moeilijk op te geven, maar het is een krachtige macht die vooral heel streng oordeelt.

En die mening van die buitenwereld dan, hoe luidt die zoal? Die is ook niet echt direct in woorden te vatten (hoe kan het ook anders, uit iets dat niet echt concreet bestaat en dus vermoedelijk ook niet echt kan praten, laat staan denken). In ieder geval is die negatief, heeft iets van 'hoe het hoort' maar ook dat is een vaag iets want wie of wat bepaalt er hoe het hoort?

Hard werken moet!

Vaak zijn die oordelen en reglementen, hoe verzonnen ze ook lijken, terug te voeren naar boodschappen van huisuit. Als 'hard werken' het adagium was, heb je altijd het gevoel dat je hard moet werken. Als overspel taboe, schande en het kwaad zelve was, dan ben je er als de dood voor (maar de kans is ook daar dat je het dan juist doet of dat je partner net die notoire vreemdganger blijkt te zijn). Als motorrijden 'iets voor mannen' was, dan begin je er ook maar niet aan.

Historisch en cultureel getinte koker

Het zijn maar voorbeelden. Het kan nog erger en het is ook vaak ernstiger. Allerlei gedragingen, uiterlijkheden, opvattingen en oordelen zitten vaak dieper in ons geworteld dan we denken. Dat maakt het zo moeilijk om er echt met elkaar over te communiceren. Een ieder spreekt vanuit zijn of haar eigen historisch en cultureel getinte koker. Die we meestal niet van elkaar kennen. Waarvan je jezelf vaak niet eens bewust bent.

Hoe zit dat bij jou? Waarover heb je vandaag geoordeeld, wat heb je vandaag gelaten omdat het 'niet zo hoort'? Wat heb je gedaan wat je eigenlijk niet had willen doen, omdat je diep van binnen iets geheel anders had gewenst?

_____________________________________________________________________________
Zou je ook wel eens in alle rust an anonimiteit willen schrijven over je eigen situatie en de vragen die je hebt? Begin dan meteen en stuur een berichtje. Je kunt direct beginnen met Mindful Analysis - online coaching en therapie door dagelijks schrijven. Na een week ben je alweer stukken verder, beloofd!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten