maandag 22 februari 2016

Een negatief zelfbeeld. Wat doe je eraan?

Veel vrouwen hebben er last van: een negatief zelfbeeld. Ze denken dat ze dingen niet kunnen, zijn altijd bang het 'fout' te doen en voelen zich ook immer tekortschieten in alles wat ze doen. Want het kan altijd beter en sterker nog: het moet altijd beter.

Ze kijken ook goed hoe anderen het doen. En vragen zich af: hoe doet zij dat nou? Hoe krijgt zij het voor elkaar om zo'n vlotte vent, van dat voorbeeldige kroost en ook nog een eigen inkomen te hebben? Wat doet zij in hemelsnaam om dat figuur zo strak te houden, dat haar zo dik, die borsten zo pront?
Met zichzelf bezig 

Dat negatieve zelfbeeld kan tot een dagtaak verworden als je niet uitkijkt. Ik las eens dat een of ander Brits onderzoek uitwees dat mannen altijd aan seks denken, en vrouwen altijd aan hun uiterlijk (alsof dat laatste niet ook alles met seks te maken heeft). Ietwat overtrokken, lijkt me, vooral ook omdat deze vrouwen niet altijd alleen met hun uiterlijk, maar geheel en al met zichzelf bezig zijn.

Opkrikken, dat zelfbeeld! 

Het zelfbeeld moet opgekrikt worden, vanzelfsprekend. Het vreemde is alleen dat dat maar niet lukt. Want samen met dat zelfbeeld komt ook de redenering: het lukt me toch niet. Dus laat dat opkrikken  maar zitten want daar moet je wel heel moeilijke dingen voor doen. Hoe kan ik nou beter over mezelf denken als ik een negatief zelfbeeld heb?

Relaties 

Vrouwen zijn - volgens de boekjes - ook heel erg 'relatiegericht'. Bezig met de ander, met het gezin, de kinderen, de vrienden en vriendinnen, de familie. In willekeurige volgorde. Duhus... vrouwen zijn én met zichzelf, én met de ander bezig.

Dus misschien hoef je dat hele zelfbeeld niet op te krikken.

Bedenken dat de ander er niets mee kan, dat zou nog wel eens kunnen helpen.


Een week lang elke dag een coach voor jezelf?  

Stuur dan een berichtje. Je kunt direct beginnen met Mindful Analysis - online coaching en therapie door dagelijks schrijven. Na een week ben je alweer stukken verder, beloofd!Geen opmerkingen:

Een reactie posten