dinsdag 9 februari 2016

Empathie is het enige dat echt werkt in een therapeutische relatie

Er is een belangrijk boek verschenen, een boek over empathie. Mij valt het ook zo vaak op: mensen die coach of therapeut willen zijn of al zijn, en die zich eigenlijk niet in een ander kunnen verplaatsen. Dit heeft face to face een scheiding tussen hem en de ander tot gevolg die voor veel spanning zorgt omdat je allebei wel weet dat er geen einde aan zal komen. Ondanks vele pogingen daartoe.

In de ander kruipen

Als je empathisch kun zijn, dan kun je een beetje in de ander kruipen, of misschien in de ruimte van beleving waar we allemaal in rondwaren. Het is niet met handen te pakken, het is niet te produceren. Wel is het te trainen en daar zal dit boek zeker een belangrijke functie in krijgen.

Ook online

Ook in het online werk, waar coach en cliënt elkaar per slot van rekening niet zien en horen, is empathie essentieel. Eigenlijk is het een soort boven jezelf uitstijgen en in contact komen met niet persé de ander, maar met een wijsheid, iets universeels. In ieder geval laat je je eigen ego en ik even los en treed je in contact met iets anders.

Je eigen eenzaamheid 

Het is fijn om empathisch te zijn, het heft ook je eigen eenzaamheid op en brengt het 'ich und du' (Martin Buber) aan het licht. Maar niet alleen in hulpverleningssituaties empathie belangrijk. Sterker nog, als we allemaal wat empathischer ten opzichte van elkaar zouden zijn, zouden er minder problemen en dus hulpverleningssituaties zijn.

De ander is ook maar een mens. En je weet zelf het beste hoe dat voelt. Niet altijd even goed, toch?

Nou dan.
 ________________________________________________________________________________

Zou je ook wel eens in alle rust an anonimiteit willen schrijven over je eigen situatie en de vragen die je hebt? Begin dan meteen en stuur een berichtje. Je kunt direct beginnen met Mindful Analysis - online coaching en therapie door dagelijks schrijven. Na een week ben je alweer stukken verder, beloofd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten