vrijdag 5 februari 2016

Gebakkelei over de laatstewilpil - hoe lang moet je in de tijd zijn?

Als puber kun je al hevig naar de dood verlangen, om nog maar te zwijgen over het serieuze onderzoek dat mensen op latere leeftijd naar de mogelijkheid van zelfdoding doen als het flink misgaat in het leven. Dus zo onbegrijpelijk is het niet dat oude mensen die echt vinden dat hun leven klaar is, dood willen.

Een heleboel mensen bemoeien zich daar momenteel mee. Commissies, instanties, artsen, juristen, de hele santenkraam vraagt het zich af: mag het nu wel, of mag het nu niet? In het uiterste geval mag het niet, maar mag je wel via internet in het buitenland dodelijke
pillen bestellen. Verder is zelfdoding niet strafbaar (daar denken bepaalde gelovigen ongetwijfeld anders over, maar die kunnen daar in praktische zin ook niet veel mee), maar hulp daarbij bieden wel.
En wat die hulp dan precies is en niet mag zijn, daar buigen al die mensen zich ook over. Gelukkig maar, we hebben de ethiek hoog in het vaandel en dienen zorgvuldig met dit soort zaken om te gaan.

Het 'er zijn in de tijd' is het belangrijkst dat we hebben

Eigenlijk gaat het om een en hetzelfde ding. als gevolg van de enorme vooruitgang in vooral de medische wetenschap worden we ouder, hier en daar een beetje kunstmatig, maar dat is alleen maar winst. Denken we dus. Alles moet worden opgerekt, het 'er zijn in de tijd' lijkt het belangrijkst wat we hebben. En in dienst van die wetenschap denken we ook graag dat er niet meer is dan wat we zien en zijn. Want we geloven in de wetenschap.

De ethiek schuift op 

In ieder geval geeft de wetenschap zelf geen antwoord op de vraag of we dankzij de toegenomen kennis en kunde nu langer moeten blijven leven, of juist ook eerder mogen sterven. De ethiek schuift in ieder geval wel wat meer op in de richting van het toestaan van de zelfgekozen dood.

Het is me toch wat. Niet meer de uitzonderlijke daad van zelfmoord, maar de gewone levensbeƫindiging van jezelf naar keuze.

Benieuwd hoe lang het nog duurt voordat we onze eigen geboorte tijdig kunnen af-appen.
_________________________________________________________________________________

Een week lang elke dag een coach voor jezelf?  

Stuur dan een berichtje. Je kunt direct beginnen met Mindful Analysis - online coaching en therapie door dagelijks schrijven. Na een week ben je alweer stukken verder, beloofd!Geen opmerkingen:

Een reactie posten