maandag 1 februari 2016

Online hulp bij echtscheiding - om het proces soepeler te laten verlopen

Een echtscheiding is niet alleen pijnlijk, hetgeen al gecompliceerd genoeg is, maar ook vaak praktisch ingewikkeld. Het gaat over bezit, over geld, over wie recht op wat en hoeveel heeft. En dat blijkt altijd onduidelijk, en als je het denkt wel te weten, bijna altijd aanvechtbaar te zijn.

Gelukkig zijn er allerlei instanties die je bij dat proces kunnen helpen zoals De Scheidingsmakelaar en De Rechtwijzer en verder barst internet van de informatie en ervaringsverhalen. Om van het aanbod aan mediation nog maar te zwijgen.

Verschrikkelijke emoties

De emoties bij een echtscheiding zijn onmetelijk, onpeilbaar en vaak meer dan verschrikkelijk. Vandaar dat al die praktische dingen ook veelal zo moeilijk te realiseren zijn. Het een staat niet los van het ander, in feite is het een losmakingsproces waarbij de materie eerder een rechtvaardiging voor rekken is dan symbolisch voor de oplossing.

Dat ik daar ooit mee ben getrouwd!

Hoe kun je ervoor zorgen dat die emoties niet alles blokkeren en de problemen alleen nog maar groter maken? Het is niet voor niets dat mensen tijdens een echtscheiding kunnen uitroepen dat ze elkaar niet meer terug kennen, dat ze een wezen voor zich zien waarmee ze onmogelijk ooit getrouwd kunnen zijn.

Overschreeuwen in advocatentaal 

Woede, afschuw, intens verdriet en angst nemen het in zo'n periode over en iedereen doet zijn uiterste best die gevoelens te overschreeuwen in advocatentaal, claimgedrag en beledigd zijn. Maar daar gaat het dus allemaal niet om. Het is lijden, psychisch en vaak ook fysiek lijden waar we het hier over hebben.

Doorleven en weer lucht krijgen 

Je moet het verwerken, liefst zo vreedzaam en rustig mogelijk. En dat kan. Door je terug te trekken en te gaan schrijven. Voor jezelf, in eerste instantie. De blik naar binnen keren en beschrijven wat er eigenlijk met je gebeurt in iets dat soms de hel lijkt. Voelen en beschouwen, redeneren en los gaan in je eigen woorden. Kant nog wal raken, logica als een tang op een varken, maar wel doorleven en weer lucht krijgen. Heldere lucht.

En zo herpak je jezelf weer. Opdat je als een beschaafd en volwassen mens het proces kunt dragen.
_________________________________________________________________________________

Zou je ook wel eens in alle rust an anonimiteit willen schrijven over je eigen situatie en de vragen die je hebt? Begin dan meteen en stuur een berichtje. Je kunt direct beginnen met Mindful Analysis - online coaching en therapie door dagelijks schrijven. Na een week ben je alweer stukken verder, beloofd!


2 opmerkingen:

  1. Volgens mij is het makkelijker als je de verdeling bespreekt zolang je nog verliefd op elkaar bent. Bijvoorbeeld zodra de belastingopgave moet worden gedaan, dat is toch al niet leuk. Bepaal in ieder geval 1x per jaar wat er gebeurt bij een plotseling overlijden, ziekte, ontslag of scheiding. Bij advocaten echtparen zie je dat het al gebeurt. Hoeveel vermogen en inkomen hebben partners vanaf een onzeker moment in de toekomst. Kennis over de risico’s zorgt er overigens niet voor dat de problemen worden opgelost, maar wel dat de verrassing minder groot is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. echt scheidingen zijn erg verveld vooral als je al lang samen bent! mijn tip is door gewoon rustig aan te doen!

    BeantwoordenVerwijderen