zondag 31 januari 2016

Het geweld volgen is de ander volgen

Dezer dagen is het bijna een soort van gênant om het over jezelf te hebben. De wereld staat niet eens in brand, nee, de mensen maken elkaar gewoon af. Als vrouw ben je nergens meer veilig en al die krankzinnige mannen onthoofden elkaar maar dat het een lieve lust is.

Is dat zo? Wat een angstbeeld! Wat een horror!

Toch is de grootste kracht van mensen om wel bij zichzelf te blijven en een veilig heenkomen te vinden. In eerste instantie in zichzelf. En laten wij - voor het overgrote deel in veiligheid - daar nu eens een begin mee maken. En bedenk ook dat er gelukkig miljoenen mensen zijn die wel rustig gaan slapen vandaag.


Rillen en trillen voor de buitenwereld heeft geen zin 

Maar goed, wat is het dan, dat jezelf zijn? Beseffen dat je leeft, dat je al heel wat jaartjes leeft en dat  dat een wonder is. De buitenwereld is je eigen verzinsel, maar met andere mensen moet je wel rekening houden. Relaties onderhouden, liefde, vriendschap, ouderschap, collegialiteit, leiderschap.

Onderzoek waar je staat, of je nog op de goede weg bent 

Zomaar wat aanrommelen is niet de beste weg. Concessies doen ook niet. Je aan illusies vastklampen is de dood in de pot. En je kunt best de ander eens vertellen dat je graag de vrijheid wilt om jezelf te ontwikkelen, zeker als je het gevoel hebt dat dat jouw weg is. En ja, wat jouw weg is, dat weet jij alleen.

Juist daarom moeten we daar nu goed mee omgaan 

Voor je het weet doen wij concessies in al het delicate dat we juist bereikt hadden. Dat we keuzes kunnen maken en de ander ook de keuze kunnen laten. Dat we  - hoe kwetsbaar ook - liefde en naastenliefde en vredig met elkaar samenleven hoog in het vaandel hebben.

Daar hoef je niet voor te vechten. Je moet het iedere dag laten zien. En dat kun je alleen maar als je jezelf bent.

Het geweld volgen, is de ander volgen. 

______________________________________________________________________________

Zou je ook wel eens in alle rust an anonimiteit willen schrijven over je eigen situatie en de vragen die je hebt? Begin dan meteen en stuur een berichtje. Je kunt direct beginnen met Mindful Analysis - online coaching en therapie door dagelijks schrijven. Na een week ben je alweer stukken verder, beloofd!Geen opmerkingen:

Een reactie posten