maandag 15 februari 2016

Gevangen vrouwen

Ik lees en hoor ze veel: verhalen van vrouwen en hoe ze gevangen zitten. Niet in een vreemd land, ook niet in het echte gevang en en ook niet omdat hun religie hun man toestaat hen gevangen te houden. Nee, gewone, gezonde Hollandse dames, gevangen in hun huwelijk of relatie.

Klein baantje 

Er zijn allerlei redenen waarom ze denken vast te zitten. Om te beginnen de economische: de man werkt, is kostwinner en zelf heeft ze misschien een klein baantje, maar dat is meer voor de lol.
Ervan leven is in ieder geval uitgesloten.

Triest en alleen 

Dan is er de angst om alleen te zijn. Zo'n oude vrijster te worden, zo'n zoekende single wiens lichaam steeds meer uitzakt en die wat triesterig, alleen in het leven staat. En wat moet je in hemelsnaam doen als je alleen bent? Alleen uit eten, alleen naar de film, alleen met vakantie? Om nog maar te zwijgen van de mannenklussen, die je dan ook zelf moet doen.

En laten we de buitenwereld niet vergeten. Zeker als het gaat om de gezinnen die draaien in een sociaal systeem van scholen, sporten, etentjes, vakanties, familie etc. etc. etc. Wat zullen de anderen wel niet denken? En wat blijft er van dat leven over als je er alleen voor staat?

Veilig 

Angst voor het onbekende, angst voor de leegte, dat is het natuurlijk ook. Zeker bij de vrouwen die geen enkele ervaring hebben in het alleen wonen, alleen leven, alleen zijn. Het idee alleen al vliegt ze aan, nee, dan liever blijven zitten waar je zit. Dat is tenminste veilig.

Hoe onveilig dat is, nemen ze op de koop toe. Vernederende toestanden, eenzame nachten, vervreemding van jezelf omdat je het doet met iemand die je eigenlijk niet meer wilt. Of omdat je het helemaal niet meer doet. De ene innerlijke concessie na de andere, een geforceerd gedoe dat je hele persoonlijke zijn ondermijnt.

Geen eikel of boeman 

En dan is die man heus niet een of andere eikel of boeman. Die man doet gewoon wat hij doet, en kan zich ook veel permitteren omdat hij denkt: ze gaat toch niet weg. Natje, droogje, dagelijks reilen en zeilen, het wordt allemaal voor hem geregeld. En goed ook, want het zou haar eer toch te na zijn als hij er ook nog eens commentaar op had.

Dit kan een lang verhaal worden... Maar wat deze vrouwen nodig hebben, is ondersteuning om ten eerste van die angst af te komen. En laten wij daar nu net heel goed in zijn...

 ________________________________________________________________________________

Een week lang elke dag een coach voor jezelf?  

Stuur dan een berichtje. Je kunt direct beginnen met Mindful Analysis - online coaching en therapie door dagelijks schrijven. Na een week ben je alweer stukken verder, beloofd!Geen opmerkingen:

Een reactie posten