donderdag 11 februari 2016

Toch nog even iets over dat feminisme...

Het zal allemaal wel, dat negatieve en agressieve gedoe wanneer het gaat om feminisme. Dat houdt dat beeld van tuinbroeken, kenaus, rode stekeltjes en hangborsten alleen maar in stand. Jammer, behalve voor degenen die zo willen zijn. Gewoon doen. Ik ben de Dolle Mina's uit de zestiger jaren overigens zeer dankbaar want ik heb geleerd dat je als vrouw gewoon kunt werken en je eigen geld kunt verdienen. En daar begint nog steeds alles mee.

Wat mij wel zorgen baart is dat er veel vrouwen zijn - ik noem geen
feiten, namen en cijfers, maar iedereen weet dit - die gevangen zitten in een huwelijk.
Het is een gevangenschap die tot stand is gekomen door communicatie, door het creëeren van afhankelijkheidsrelaties. Vaak gebaseerd op wat men van vroeger heeft meegekregen. Op morele waarden, op aannames, op overtuigingen.

Slaaf 

Die dingen gaan diep. Kunnen als consequentie hebben dat vrouwen zich als slaaf gaan opstellen. Maar evengoed dat mannen dat doen. En dan hoeft het niet persé om werk te gaan, maar ook om juist waarden en overtuigingen. De vrouw die financieel afhankelijk is van de man, kan hem gevangen houden met haar morele regel dat een man een vrouw niet behoort te laten zitten.

Inleveren wat we nooit gehad hebben

Andersom kan het ook. De man die het geld verdient, kan vinden dat de vrouw hem schatplichtig is de boel te blijven runnen. En laten we wel wezen, het kunnen goede deals zijn, en we moeten het hele leven dingen inleveren (die we vaak nooit bereikt hebben, zoals ultiem geluk) en de kinderen moeten ook opgroeien.

Er zijn grenzen 

Maar er zijn heel veel vrouwen, met heel veel krachten en talenten, die zich afwachtend opstellen, die denken dat ze veilig zijn als de centjes maar geregeld zijn, die 'vanwege de kinderen bij elkaar blijven'. Dat laatste vind ik trouwens een goede reden, maar er zijn grenzen. Als je op je 40ste of nog erger, je 50ste nog steeds iedere dag inlevert voor een systeem waar niemand beter van wordt omdat je zelf niet goed functioneert, dan is het tijd voor actie.

Weinig geld is niet erg. Een flatje is niet erg. Zelf je werk en je leven creëeren is niet erg. De wereld wacht op ondernemende vrouwen. Ook als je 60 bent, trouwens.

 ________________________________________________________________________________

Een week lang elke dag een coach voor jezelf?  

Stuur dan een berichtje. Je kunt direct beginnen met Mindful Analysis - online coaching en therapie door dagelijks schrijven. Na een week ben je alweer stukken verder, beloofd!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten