woensdag 10 februari 2016

Onthechting, wat is dat eigenlijk? Het Boeddhistisch ideaal? Over mensen en hun praatjes

Onthechting, het is dat mooie woord als men het over mindfulness en Boeddhisme heeft. Als het al over dat laatste gaat, maar dat laten we nu even in het midden.

Onthechting betekent dat je je nergens meer aan hecht. Niet aan je verlangens, niet aan je dromen, niet aan datgene wat je begeert, en vooral... niet aan de ander.

Dat is nogal wat. En het moment van onthechting is zeker niet een moment van gelukzaligheid. Want stel dat het bestaat, dan word je totaal op jezelf
teruggeworpen en weet je dat je bestaat, maar wel als een 'op zichzelf'. Of juist niet, en ben je opgenomen in het geheel? Is er helemaal geen eenzaam zelf over, maar ben je onderdeel van het AL en kun je daar vrijelijk rondzweven en een soort van je dingetje doen?

Praatjes 

Moeilijke, hele moeilijke vragen. Maar onthechting in zekere zin ontstaat wel als je bijvoorbeeld jarenlang iemands praatjes hebt geloofd. Als je een tijd lang een toekomst met iemand zag, die er niet komt. Als je doorhebt hoezeer mensen elkaar voor de gek kunnen houden in hun eigen overlevingsdrang.

De harde waarheid 

We kunnen elkaar de wet niet voorschrijven als het gaat om vriendschap en liefde, maar een ding is zeker. Je hoeft niet totaal ontredderd te raken als je ook kunt kiezen voor onthechting. En de winst daarbij is dat je opeens heel wat van die religieuze noties begrijpt.

 ________________________________________________________________________________

Een week lang elke dag een coach voor jezelf?  

Stuur dan een berichtje. Je kunt direct beginnen met Mindful Analysis - online coaching en therapie door dagelijks schrijven. Na een week ben je alweer stukken verder, beloofd!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten