woensdag 2 maart 2016

Een zzp'er, wat is dat eigenlijk? Iets wat honderdduizenden anderen ook zijn.

Zojuist las ik een stuk in het FD over iemand die zzp'er is geworden. En dat lees je wel vaker, die benaming voor iemand die voor zichzelf is begonnen. Waarin, dat komt later pas, dat is kennelijk minder belangrijk dan de fiscale status van iemand. En waarom doen we dat eigenlijk? Omdat het niet heel lang geleden nog een uitzondering was als je voor jezelf begon.

Noem je beroep!

Nu is dat niet meer zo, dus ga jezelf dan ook niet in eerste instantie een
zzp'er noemen, maar noem je beroep. Je bent schrijver, kunstenaar, docent, accountant, timmerman, keukenmonteur, kleuterjuf whatever. Maar zeg wat je bent en wat je doet.

Het leger zzp'ers

Die term hoor je ook nog wel eens. Alsof het om een soort mierenhoop gaat, of een horde hebberige vrouwen bij de Drie Dwaze Dagen. In ieder geval zit er - ook - iets bedreigends in en ja, wie zullen dat nou hebben bedacht? Want niet iedereen is zo blij met die zzp'ers, vandaar dat er allerlei wanhopige pogingen worden gedaan om hen 'zichzelf te laten beschermen'.

Zichzelf beschermen?

Ja, we moeten niet als een horde tijdbommen, als een risicogroep voor armoede en verval, als een bende losgeslagen nomaden het land bevolken. We moeten ons verzekeren, de boel dichttimmeren, het geld dat we verdienen betalen aan diegenen die ons gaan 'beschermen' tegen alle mogelijke leed. We kennen allemaal de posities en vermogens van de (zorg)verzekeraars. Die hebben zichzelf goed 'beschermd'. Die weten hoe dat moet.

Een andere mentaliteit

Waar het menig zzp'er om gaat, zeker degenen die er echt met volle overtuiging voor hebben gekozen, is dat veiligheid en bescherming in een hele andere hoek te zoeken en te vinden zijn. Niet in een georganiseerde, gepamperde wereld waarin je gechanteerd wordt om in het gareel te lopen. Maar in een sfeer van ondernemerschap en risico. Van alert en wakker zijn, van goed voor jezelf zorgen en precies weten waarom, voor wie en hoe.

Van je talenten gericht en zorgvuldig inzetten, ook als is het maar een uur per dag en moet je de rest van de dag bezig zijn met ontwikkeling.

Elkaar helpen

Oja, zzp'ers helpen elkaar ook, gunnen elkaar succes, geloven niet in een achterhaald model van concurrentie. Ze weten wat de ander voor beroep en expertise heeft. Ze beseffen dat je uniek bent en dat ook moet zijn. Dat is pas veilig. De rest is een kwestie van gezond verstand.

Een week lang elke dag een coach voor jezelf?  

Stuur dan een berichtje. Je kunt direct beginnen met Mindful Analysis - online coaching en therapie door dagelijks schrijven. Na een week ben je alweer stukken verder, beloofd.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten