maandag 4 april 2016

De panische angst voor zweverigheid

In het prachtige boek 'Naar huis. Boeddhistische levenskunst' van de nog jonge, maar zeer populaire Ethan Nichtern zet hij uiteen wat het boeddhisme is en wat het voor je kan betekenen. Ook in het licht van relaties, waarover je in het algemeen niet zoveel leest in literatuur en lectuur over deze traditie.

Goed in het leven staan betekent ook dat je goed voor de ander bent en goed communiceert. Niet liegen en draaien, maar oprecht en geconcentreerd zijn, het zijn maar een paar voorbeelden van de vele leidraden voor als je even niet meer weet hoe je met de medemens moet
omgaan. Een aanrader voor iedereen die de weg kwijt is!

Iets anders is het lange relaas over de vraag of het Boeddhisme nu een religie is of niet. En het uitbundig antwoord dat dit niet het geval is. We moeten niet de religieus aandoende context vergeten waar het vandaan komt, maar een religie is het zeker niet. Daar zijn we in het westen ook niet meer van gediend, want wij hebben de wetenschap.

Wat je nergens leest, is dat de wetenschap evenzogoed wordt gedomineerd door 'goeroes' - meestal mannen met een machtspositie binnen hun wetenschappelijk domein. Niet zelden sterkt gelijkend op apenrotsen waarin misschien niet luidkeels gebulderd wordt, maar wel scherp met woorden en voor de leek afgeschermde want te ingewikkelde onderzoeksmethoden. En een geld dat daarin omgaat!

Er zijn er al velen voor mij geweest die hebben gezegd: wetenschap is net zo goed een religie. Het is een systeem van ideeën en opvattingen over hoe we de werkelijkheid moeten zien en hoe we hiermee moeten omgaan. De wetenschap - vooral de natuurwetenschappelijke methoden - laten ook een heleboel liggen dat niet volgens de eigen methodologieën kan worden bestudeerd.

En daarmee valt veel uit de onderzoeksboot. Alsof dat niet meer tot de werkelijkheid behoort. Met het boeddhisme doen we dat andersom: we halen binnen wat wetenschappelijk is of nog kan worden, de rest laten we zitten. Anders vallen wij buiten de boot. Omdat we dan zweverig zijn.

Gereduceerd tot machines die alleen bewijsbare, empirische handelingen kunnen verrichten.

Gezellig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten