zondag 31 juli 2016

Welke ervaringen ga jij uit de weg?

Ga je het conflict aan als dat nodig is om je gelijk te halen? Laat je het iemand weten als je diep teleurgesteld bent? Zeg je het als je van iemand houdt? Durf je je relatie te verbreken als de koek op is? Zeg je je baan op als je weet dat je echt iets anders wilt gaan doen?

Allemaal gedragingen, handelingen en beslissingen die stevige consequenties hebben. Niet alleen omdat je je er een tijdje in een onzekere toestand door zult bevinden, maar vooral omdat ze diepe emoties kunnen veroorzaken. Stress, angst, schaamte, eenzaamheid, onzekerheid. In willekeurige volgorde eigenlijk of gewoon in een keiharde mix waardoor je
nog flink verward kunt raken ook.

Waarin zit je precies vast?

Best interessant om eens bij jezelf na te gaan waarin je vastzit, maar waarin je blijft omdat je bang bent voor de consequenties. Dood ga je niet zomaar, dat weet je ook wel. En anderen kunnen het ook, en komen er vaak nog beter uit ook. Maar iets binnenin je houdt je gevangen en je hebt echt geen idee hoe je eruit kunt komen, hoe je die paar woorden kunt uitspreken. Angst voor heftige emoties houdt je tegen.

Vaak weet je het allang 

En dat is een grote kracht, een grote tegenkracht moet ik eigenlijk zeggen. Niet dat je geen weloverwogen keuzes moet maken en zomaar de knuppel in het hoenderhok gooien is ook geen goed plan. Maar diep van binnen weet je vaak al heel lang hoe het zit. Dat je gelijk hebt, dat je van die ander houdt, dat je in een poppenkast optreedt, dat je verlangt naar dat andere werk, dat andere zijn.

Pijn en emoties gaan voorbij

Nagaan wat die emoties met je gaan doen. En eens kijken of je daar ook een andere houding tegenover kunt innemen. Emoties horen bij het leven, en als je ze laat gaan, dan gaan ze ook voorbij. Pijn lijden is minder zwaar als je weet waarom je het doet. En ook dat gaat voorbij. Maar dan komt er wel iets nieuws voor in de plaats. Iets waar je zelf voor hebt gekozen, openheid in de communicatie, helderheid in de relaties en je baas wilde misschien ook wel op zoek naar een ander.

Gevangenen worden herkend

De ander is namelijk nooit gek. Of het nu om een conflict, een liefdesrelatie of werk gaat. Of alles door elkaar heen. Gevangenen worden herkend, iedereen heeft het wel eens meegemaakt. En iedereen die eruit is gekomen weet wat je moet doen.

Doen = Leven

___________________________________________
Mindful Analysis - een week dagelijks schrijven via email - professionele coaching en therapie
Zou je dat ook wel willen? Meld je dan direct aan en je kunt beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten