vrijdag 26 augustus 2016

Schrijf je vrij - zojuist verschenen boek om ook zelf en met anderen Mindful Analysis toe te passen

Veel mensen hebben er hun mond van vol, van e-coaching, online hulpverlening en alle mogelijke modellen en instrumenten om internet te kunnen gebruiken voor geestelijke en mentale ondersteuning. Of gewoon hulp en therapie. De meest interessante tools en modules zien het licht om toch vooral die specifieke klacht, dat speciale probleem, in die bijzondere stappenplannen te kunnen te doen behandelen en te doorlopen.

Dat kost allemaal enorm veel tijd en geld en dan moet je ook nog die cliënten zien te bereiken. Vaak jarenlange projecten met altijd een wat
vaag resultaat. Want wat werkt er, en wat niet? Waardoor is die cliënt gemotiveerd en waarom haakt hij af? En daar kom je dan ook weer niet al te makkelijk achter omdat die cliënt anoniem is of gewoon geen zin heeft in evaluaties.

Wat wil de cliënt?

Er is een andere vraag, en die is veel belangrijker, namelijk: Wat heeft die - potentiële - cliënt nodig? Wat heb jij nodig als je achter de computer zit en er allerlei zorgen en problemen door je hoofd razen? En er is even niet iemand anders om je verhaal aan kwijt te kunnen? Juist. Dan heb je iemand nodig die naar je verhaal luistert. En als je het dan ook nog opschrijft, dan weet je zeker dat het goed overkomt en dat die ander er aandachtig naar kan kijken.

Sommige dingen kun je niet alleen 

Die ander kan het verhaal lezen en er vragen over stellen. Zodat jij verder kunt vertellen. En nog verder, en nog verder. Net zo lang tot je - mits de juiste vragen gesteld zijn - tot antwoorden en oplossingen komt. Want ja, die liggen in jezelf. Alleen heb je soms even het brein en-nog-zo-wat van een ander nodig om je daar een eindje naartoe op weg te helpen. Sommige dingen kun je nu eenmaal niet alleen.

We schrijven meer dan ooit 

Die ander kan een coach zijn, of een therapeut, of een psychiater of psychotherapeut. Maar je kunt het ook zelf zijn. Jawel, als je even van een afstandje je eigen tekst leest. Het kan ook iemand zijn die je kent. En andersom kun je ook het verhaal van een ander lezen. We schrijven per slot van rekening meer dan ooit, en dat fijne internet maakt meer mogelijk dan je denkt.

Geconcentreerde, oprechte aandacht is heilzaam 

Daar gaat het boek dus over. Hoe je op een zorgvuldig en nauwkeurige wijze een bepaald schrijfproces op gang brengt dat je verder helpt. Met alles wat zich maar kan voordoen in het complexe leven van de moderne volwassene.  Want toeters en bellen en grafieken en modellen ten spijt: als je hulp nodig hebt is geconcentreerde, oprechte aandacht van een ander het meest heilzaam. Om uit te vinden wat je vervolgens nodig hebt, om zelf weer in actie te kunnen komen. Met of zonder de ander.

Schrijf je vrij - vind je innerlijke wijsheid met Mindful Analysis 
Uitgeverij Kosmos, € 18.99_______________________________________________________________________________
Mindful Analysis - een week dagelijks schrijven via email - professionele coaching en therapie
Zou je dat ook wel willen? Meld je dan direct aan en je kunt beginnen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten