vrijdag 19 augustus 2016

Snel afvallen via internet, kan dat?

Hoe staat het met de vetrolletjes, ben je er deze zomer alweer pittig mee geconfronteerd? Ook toen het zwemmen toch echt niet meer zo fijn waterratterig als vroeger ging? De kater van die bijzondere Spaanse wijn drie dagen aanhield? Omdat je lichaam niet meer snel de alcohol kan afdrijven vanwege je slechte conditie?

't Is me toch wat. Snel naar de diëtiste dan maar en op rantsoen. Het zal me weer een run zijn, op de afvalsites, bij de dokters, op sportscholen en hopelijk pikken de tijdschriften er ook nog wat van mee. Van de urgentie om af te vallen. Want die is groot. Tegelijkertijd
weten we ook allemaal dat het met dat afvallen zo'n vaart niet loopt en dat we als een stel verwende apen gewoon die suikers, vetten en andere troep tot ons blijven nemen.

Libido laat het afweten 

Wat is dat toch? Dat je dat blijft doen? Dat je dat niet kunt weerstaan? Sta je het jezelf toe om vadsig en ongezond te zijn? Vind je het een leuk idee om de rest van je leven steeds meer klachten te krijgen, ook al word je niet minder oud (ach en wee, dat onderzoek...)? Kan het je eigenlijk schelen dat je niet meer seksueel aantrekkelijk bent en dat je eigen libido het trouwens ook lelijk laat afweten?

Best heftige vragen, en de antwoorden zijn zo mogelijk nog heftiger. Toch zijn en blijven heel veel mensen veel te dik met alle gevolgen van dien. Onbegrijpelijk is dat niet want verandering vergt kracht en moed en je moet echt wel een beetje lijden om die patronen en gewenningen opzij te zetten. Dat gebeurt om te beginnen in je hoofd. Daar worden de beslissingen genomen. Daar bepaal je of je wel of niet dat patatje neemt of gewoon even niks. Helemaal niks.

Het zit in je hoofd 

Wat zit er eigenlijk in je hoofd als het gaat om dat eten, drinken en dat lichaam waarin je woont? Wat vind je echt? Wat voel je en wat denk je? Wat zijn je smoezen? Dat die te idioot voor woorden zijn en dat je je daar voor schaamt is niet zo gek. En dat geeft helemaal niks. Schrijf het allemaal maar eens op voor jezelf. Je zult er nog om lachen en een zucht van verlichting slaken als bedenkt hoe een mens zichzelf toch voor het lapje kan houden.

Schrijven dringt door alle onzin die we onszelf en anderen vertellen heen. Je hoeft het niemand te laten lezen, dat scheelt. Maar je kunt het wel zelf zien en er eens rustig naar kijken. Vreemde excuses, onrealistische gedachtengangen, scheve argumenten, klinklare onzin is het. Grappig wel. Maar een ding is duidelijk: hier word je alleen maar dikker en ongezonder van. Het stof daalt neer. Wat overblijft is daadkracht. Omdat er geen onzin meer in de weg staat.

Dingen leren alvorens ze te doen 

En als je eigenlijk helemaal niet weet wat je verkeerd doet omdat je nooit voedingsleer hebt gehad en alle goedbedoelde adviezen rücksichtslos naast je neerlegt, dan kan de Mindful Analyst je nog wat leren ook. Dan maak je je eigen plan, je schrijft het op en dat is wat je gaat doen. Wedden?


___________________________________________
Mindful Analysis - een week dagelijks schrijven via email - professionele coaching en therapie
Zou je dat ook wel willen? Meld je dan direct aan en je kunt beginnen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten