woensdag 23 december 2015

De alom verzwegen impact van een echtscheiding

Over het algemeen kun je wel stellen dat een echtscheidingsproces jaren van leed betekent. De wens te willen scheiden kan overal uit voortkomen, van louter het idee dat je niet meer van iemand houdt (zonder dat er veel schokkends is gebeurd) tot van uitputting van het slagveld dat een huwelijk ook kan zijn.

De normaalste zaak van de wereld 

De impact van een scheiding wordt niet voorzien. Een begripvol knikken, een veelbetekenende blik kan je deel zijn als je zegt dat je in een scheiding ligt.
‘Ik weet wat je bedoelt, breek me de bek niet open.’ En dat is dan dat. Van het woord echtscheiding is ook maar ietwat gekscherend ‘vechtscheiding’ gemaakt. De normaalste zaak van de wereld. Een op de drie doet het, dus waar hebben we het over.

Weggeslagen

Maar wat doet een scheiding eigenlijk? Om te beginnen wordt je hele basis onder je weggeslagen (of je nu zelf het initiatief neemt of niet). De wereld wankelt, je persoonlijkheid grijpt instinctief, onbewust terug op je eerste levensjaren. Op zoek naar houvast, hoe bouw je een bestaan op, waar is dat ooit begonnen? Waarom overkomt dit je? Hoe heb je het in godsnaam zover kunnen laten komen? De angst slaat om zich heen en neemt bezit van je.

Iets diep om zeep helpen

Niets heeft meer de waarde die het had, je klampt je vast aan werk, aan anderen, aan het regelen van praktische zaken. Je probeert het nuchter te zien: mensen gaan nu eenmaal uit elkaar. Maar dat is het ‘m juist. Misschien is er helemaal geen ‘nu eenmaal’. Misschien beseffen we niet hoezeer we met elkaar vergroeid, verstrengeld raken in een relatie. En hoezeer we iets om zeep helpen - diep, binnenin onszelf - als we uit elkaar gaan.

Traumatiserend

In het slechtste geval komen alle momenten van verlies en rouw in vol ornaat terug, alles wat nog niet verwerkt, doorgewerkt is vraagt om onmiddellijke aandacht en doet je wezen totaal door elkaar schudden. Op de ergste momenten voel je ontheemd, alleen, machteloos, zielloos en onzeker en bang tot op het bot. Als je hier niet de juiste aandacht en zorg aan besteedt, kan dit traumatiserend werken. Met alle gevolgen dien - dan blijft je blik beperkt en vertroebeld, je blijft machteloos, boos, verdrietig en verbittering heeft alle ruimte om zich eens en voor altijd in je te settelen.

Een liefdesrelatie is geen ding

Een liefdesrelatie is niet het onderhouden van je huis, je auto of een ander ‘ding’. Het is ook niet iets dat je inruilt voor een andere. Je bent het zelf: in gedrag, in je taal, in je houding, in je dagindeling, in je overtuigingen, je gevoelens en emoties, je seksualiteit, je intimiteit, je levensverwachting en familieverhoudingen. Je bent de identiteit die kinderen overnemen, imiteren, internaliseren.

Je bent, met de ander, je eigen geschiedenis, je diepste wezen.
_____________________________________________________________________________

Mirjam.nu biedt snelle en effectieve e-coaching en internettherapie aan bij persoonlijke issues. Met de Mindful Analysis-methodiek voel je je binnen een paar dagen stukken beter. En alles gaat gewoon via email.

Leg hier direct vrijblijvend je vraag aan haar voor en je ontvangt snel een reactie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten