maandag 14 december 2015

Wat loop je op als je gevangen komt te zitten in het circuit van de geestelijke hulpverlening?

De afgelopen dagen ging het er weer veel over in mijn bestaan als Mindful Analyst. De DSM-V (de 5 wordt nog niet officieel gebruikt) en hoe erg het wel niet is als je ’gelabeld’ wordt met een of andere diagnose. Nog afgezien van de ervaring van velen dat als je eenmaal een of andere diagnose krijgt in de GGZ, je erop kunt rekenen dat je voor jaren in het hulpcircuit gevangen wordt gehouden.

Van de ene wachtlijst naar de andere, van de ene peut naar de andere, van het ene recept naar de andere. Een diagnose van wat je daardoor oploopt, is er niet. Maar je kunt je voorstellen dat dat wachten en die afhankelijkheid van ’deskundigen’ inzake je eigen geestelijke toestand niet echt vrolijk en gelukkig maakt.

En dat willen we allemaal wel zijn, al is het maar even - af en toe, maar het liefst gewoon lekker vaak.

De argumenten om dit systeem voor eens en voor altijd te slopen worden al jarenlang over de hele wereld verspreid, uitgeroepen, gepubliceerd en ook gewoon besproken. Maar er lijkt niets te gebeuren. Ja, van de week zag ik een berichtje dat de huisarts meer de tijd mag nemen voor een geprek met een patiƫnt. Dat is winst, pure winst.

En dat verzekeraar Bewuzt beter gaat vergoeden voor alternatieve zorg - omdat meer mensen daarvoor kiezen. Ook pure winst. Nu de kwakzalvers er nog even uit, ook een dingetje.

Maar goed, als er aan het grote systeem niets verandert, wat kun je dan als potentieel slachtoffer doen om uit het circuit te blijven? En toch iets met en aan je psychische problemen doen, al weet je bij God niet hoe die te benoemen? Je voelt je gewoon rot, ongelukkig, verdrietig. Je hebt pijn in je hart, je kunt niet slapen, het maalt maar door in je hoofd. Van die dingen.

Misschien is het gewoon wel zo gezond om daar eens met iemand over te praten, of om erover te schrijven. Dat doen mensen al eeuwenlang met elkaar, weliswaar niet altijd op dezelfde manier, maar reken er maar op dat taal - gesproken of geschreven - de enige manier is om een andere wending aan je gedachten en emoties te geven. Vooral als je dat in vrijheid doet en zelf kunt en mag verwoorden wat eraan scheelt.

Een labelende dokter maakt altijd iets anders van jouw verhaal en jouw ervaring. En dan komt er aandacht voor dat label, en hoe dat via een bedacht protocol te ’behandelen’. Voor jouw verhaal en ervaring is geen ruimte meer. Laat staan voor de tijd, die altijd zijn werk doet.

Nee, het moet meetbaar, het moet wetenschappelijk bewezen zijn. Er moet over gepubliceerd worden, er moeten pillen over de toonbank.

Over wie gaat dit alles toch? Niet om die mens met zijn persoonlijke verhaal.
_____________________________________________________________________________

Mirjam.nu biedt snelle en effectieve e-coaching en internettherapie aan bij persoonlijke issues. Met de Mindful Analysis-methodiek voel je je binnen een paar dagen stukken beter. En alles gaat gewoon via email.

Leg hier direct vrijblijvend je vraag aan haar voor en je ontvangt snel een reactie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten