maandag 11 april 2016

Het oplichterssyndroom bij vrouwen - 'help, ik val door de mand!'

Veel vrouwen schijnen er last van te hebben, en dan meestal ook de vrouwen die echt wel wat kunnen in het leven. Nee, niet in het huishouden, of het regelen van het leven van de man, maar in de maatschappij, in het bedrijfsleven, in de wetenschap - in de grotemensenwereld die eerst vooral een grotemannenwereld was.

Het is niet echt 

Het is het idee dat je ieder moment door de mand kunt vallen als je doet waar je goed in bent. Het gevoel dat je wel een mooie toespraak houdt, of
een goed stuk hebt geschreven, of in een vergadering de boel op zijn grondvesten hebt doen schudden, maar toch denkt: ik doe het wel, maar het is niet echt. En ieder moment kan voor mij het doek vallen.

Niet gezond, niet realistisch en niet hoopvol, dit verschijnsel. Daarom wordt het ook onderzocht, onder andere door Opzij-prijswinnares Vreneli Stadelmaier die er ook een boek over schreef: 'F'ck die onzekerheid'. Uiteraard wil dat onderzoek wetenschappelijk zijn en dat zal ook vast wel gelukt zijn.

Het zit diep 

Toch is het ook aardig om na te gaan wat de diepere achtergronden van dit syndroom zijn, afgezien van het feit dat vrouwen nu gewoon meer werken, meer presteren en meer voor het zeggen hebben in de samenleving. Want die angst om te falen zit diep. Niet alleen in deze gedaante, maar ook in het gewone leven van vrouwen. Mijn mailbox zit er vol mee.

Bang voor oordelen van anderen, na heel, heel lang weggezet te zijn als ondergeschikt. Eeuwenlang alleen maar goed voor het moederschap en het huishouden (en dan nog), binnengehouden, kleingehouden, onderdrukt. En zeker, dat is goed om te weten, maar nu zijn er andere tijden aangebroken waarin je ook niet langer moet zeuren. Eens.

Angst veroorzaakt vaak gezeur en gezeur veroorzaakt vaak angst. Het is het verhaal dat je jezelf vertelt, zo hou je je eigen angst in stand. Er oog in oog mee staan, door het op te schrijven, is vaak een grote schok. Maar dan is het ook voor eens en voor altijd afgelopen met dat gezeur.

Mooi toch. 

En trouwens, luisteren naar anderen wil ook wel eens helpen.

 _________________________________________
Herkenbaar?

Stuur dan een berichtje. Je kunt direct beginnen met Mindful Analysis - online coaching en therapie door dagelijks schrijven. Na een week ben je alweer stukken verder, beloofd.Geen opmerkingen:

Een reactie posten