zondag 17 april 2016

Waarom maandenlang praten als je ook een week kunt schrijven? En daarna verder kunt zonder die alles absorberende stress...

Natuurlijk, niet iedereen maakt zo makkelijk de stap om over zichzelf te gaan schrijven, maar de praktijk wijst wel uit dat het echt een heel snelle en diepdoorwerkende manier is om je problemen te lijf te gaan. Wat voor problemen? Nou, eigenlijk alle problemen waar een volwassen mens mee te maken kan krijgen. En dat zijn er veel.

Stress als oorzaak van ontelbaar problemen 

Om te beginnen is er de stress. Dit is echt de allergrootste oorzaak van fysieke, maar ook geestelijke en psychische problemen. De
hersendeskundigen kunnen het je allemaal uitleggen, wat er dan precies in de hersens gebeurt, maar ze kunnen je niet vertellen wat er met je beleving en ervaring van jezelf en de wereld verandert als je zware stress hebt. En dat is niet niks.

Stress verandert alles 

Je blik vertroebelt, je kunt niet meer helder denken en je lichaam komt in een staat van paraatheid, oftewel een kramp. Alles verandert erdoor: je geur, je blik, je gehoor, de manier waarop je naar de dingen kijkt, je perceptievermogen en dus ook de manier waarop je met anderen omgaat. Delen van informatie bereiken je, je kunt slechts deels verbanden leggen en je geheugen laat het vaak - net zo onaangekondigd als al het andere - lelijk afweten.

Stress van de onophoudelijke stroom boodschappen voor 'geluk'

Moeten we dan allemaal totally zen en mindful gaan leven, oftewel gewoon overal maar mee stoppen? Dan is het snel afgelopen. Bovendien krijgen veel mensen ook enorme stress van die onophoudelijke boodschap dat we gezond, ontspannen en verantwoord moeten leven. Als er iets dodelijk vermoeiend is, dan is dat het wel. Dus helaas, hier geen tips, trucs en blijde boodschappen voor het 'betere leven' en 'jouw weg naar geluk.'

Schrijven zorgt voor een zeer bijzondere connectie... 

Wel - oh nou ben ik al die andere honderdduizenden problemen vergeten, maar je kent ze zelf vast al - kan ik je vertellen dat er tijdens het schrijven over jezelf (en dus die problemen) er een heel bijzondere connectie wordt gelegd. Te benoemen is die maar nauwelijks, maar het is er wel eentje waar we allemaal naar verlangen. Een punt van rust, van volkomenheid, een moment van helderheid waarin je dwars door alle tumult en toestanden heenkijkt. Helder als een laserstraal. Klaar als een klontje.

Het is een soort licht. En meestal een point of no return.

Uitproberen?


Wil je ook de heilzame werking van het schrijven ontdekken?

Stuur dan een berichtje. Je kunt direct beginnen met Mindful Analysis - online coaching en therapie door dagelijks schrijven. Na een week ben je alweer stukken verder, beloofd.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten